Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Adócsalás miatt kerülhet börtönbe Krisztina hercegnő

A média tele van Harry herceg és Me­ghan Markle színésznő kapcsolatával.
Házasságuk nagy tébolyt okozna az angol szokásjogban, hiszen Meghan külföldi és elvált. Nem ez lenne azonban az első botrány, ami egy uralkodói családban történik. Krisztina spanyol infánsnő és egykori kézilabdasztár férje, Inaki Urdangarin pél­dául sikkasztási és adócsalási ügybe keveredett.

A pár még 1997-ben házasodott össze, négy gyermekük van, és számos kulturális, tudományos és jóléti tevékenység fűződik a nevükhöz. Ennek ellenére azonban nem feddhetetlenek, ők az elsők a spanyol királyi család tagjai közül, akik vád alá kerültek. A volt kézilabdás 2000-ben hagyott fel a sportkarrierrel, és 2003-ban vette át a Noós Intézet vezetését. A nonprofit alapítványnak azonban meglepő módon már rögtön a következő évben jól ment a szekér, a többmilliós bevétel a rendőrség gyanúja szerint hamis számlákból, közpénzekből és túlárazott megbízásokból jött össze.

Ezek alapján a párt 6,1 millió eurós (1,8 milliárd forintos) közpénzcsalással vádolják. A fővádlott a hercegnő férje, akit az 500 oldalas vádirat szerint a sikkasztás mellett okirat-hamisítással, pénzmosással és adócsalással is vádolnak. A nyomozást 2012-ben indították, egy évvel később pedig Krisztina spanyol infánsnőt is gyanúsítottként nevezték meg. Az asszony azonban tagadja a vádakat, elmondása szerint nem tudott férje ügyeiről. Urdangarinra az ügyészség 20 év börtönt és egymilliárd forintnyi pénzbüntetést kért, míg feleségét adócsalásban való közreműködés miatt akár nyolc év börtönbüntetésre is ítélhetik. A tárgyalás idén februárban kezdődött, de ítélet még nem született az ügyben.
Megfosztották a címétől

A korrupciós ügyek világszerte sokat rontottak a spanyol királyi család megítélésén, aminek következményében olyannyira beszennyeződött a monarchia neve, hogy 2014-ben János Károly lemondott a trónról, és helyére fia, Fülöp került.

Az új uralkodó a monarchia helyreállítása érdekében 2015-ben megfosztotta nővérét és sógorát a Palma de Mallorca hercegnője és hercege címtől, valamint megvonta tőlük az állami apanázst is. Ezzel teljesen kizárta őket a Bourbon dinasztiából, így nem képviselhetik egyetlen rendezvényen sem a dinasztiát vagy az országot. Krisztina egyébként továbbra is maradhat hercegnő, ugyanis születési jogán ezt a rangot senki sem veheti el tőle.

Nincsenek megjegyzések