Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Betegség egy tüsszentésre?

Van egy régi mondás, mely szerint csak az menjen orvoshoz, aki beteg akar lenni. Természetesen ez csak egy vicc, azonban egy új kutatás érdekes aspektusból világít rá az orvosi várótermek kockázataira.
Megvizsgálták ugyanis, hogy „mire képes” egy ártatlan tüsszentés vagy köhögés és azt találták, hogy egyetlen influenzás beteg tüsszentésével be lehet teríteni kórokozókkal egy egész szobát. Ráadásul ez a kontamináció órákig tarthat. 

Az a kórokozó mennyiség ugyanis, amit azok a mikroszkopikus cseppek tartalmaznak, amik a köhögéssel és tüsszentéssel a levegőbe jutnak, bőségesen elégségesek ahhoz, hogy megfertőzzenek egy egészséges embert, ráadásul, ha nem megfelelő a légmozgás, nem szellőztetik a helységet, akkor még egy óra elteltével is fertőzhet a levegő. Ez különösen igaz az orvosi várótermekre, kis irodákra, vonatokra és a repülőgép belső légterére. Ez magyarázza azt is, hogy miért betegszenek meg sokan a nyaralás kezdetén egy repülőutat követően. 

Az influenza fizikai kontaktus, valamint cseppfertőzés (köhögés, tüsszentés) révén terjed egyénről egyénre. 

A tüsszentés és köhögés esetében tehát nem a nagy cseppek az érdekesek, hiszen azok gyorsan lehullanak a földre, hanem azok a kis cseppek (milliméter 2,5 ezreléke), amik képesek akár órákig vagy napokig lebegni a levegőben. 

Egy tipikus tüsszentés során a fertőző kórokozókat tartalmazó kb. 40 000 csepp 160 km/h-s sebességgel távozik szervezetünkből. 

Ebben a mostani, influenzás időszakban nagyon fontos, hogy elkerüljük azokat a szituációkat, melyek során megfertőződhetünk a vírussal. Ez persze csak az érem egyik a oldala, a másik fontos tényező, hogy immunrendszerünk megfelelő állapotban legyen, hogy ha mégis bekerülnek a vírusok szervezetünkbe, akkor immunrendszerünk képes legyen megbirkózni a fertőzéssel.

Nincsenek megjegyzések