Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A magas TSH szint akár 70%-kal növelheti a szívinfarktus általi halálozás veszélyét?

A pajzsmirigy megfelelő működésével jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek rizikója.
A pajzsmirigy hormontermelésének helyreállításával akár 70%-kal csökkenthetjük a szív- érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét, mely messze felülmúlja a szívgyógyszerek hatékonyságát. Az egészséges hormonháztartás alapfeltétele testünk megfelelő működésének, sőt, mára már azt is tudjuk, hogy olyan konkrét betegségek, mint például a koszorúér betegség is nagyban összefüggnek a pajzsmirigyműködéssel.

A TSH hormonszint a legalapvetőbb információval szolgálhat a pajzsmirigyműködésről: ha az agyalapi mirigy termelte TSH szintje túl magas, az azt jelzi, hogy a pajzsmirigy nem működik megfelelően, ezért az agy több, a normálishoz képest túlságosan nagy mennyiségű pajzsmirigyműködést ösztönző hormont termel, hogy stimulálja azt. Ha a TSH szint alacsony, az pedig első körben azt jelzi, hogy a pajzsmirigy megfelelően működik – a TSH szintjének vizsgálata azonban sokszor nem ad teljes képet a pajzsmirigyműködésről, így a T3 és a T4 szinteket is be kell vonni a vizsgálatba az alapos kivizsgálás érdekében.
A korábban, több mint 100 000 résztvevővel végzett Hunt kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy az ugyan még normál értéksávba tartozó, de magasabb (maximum 3,5) TSH szinttel rendelkezők között a 8 éves megfigyelés időszakában 70%-kal volt magasabb a szívinfarktusból eredő halálozási arány, mint az alacsonyabb (minimum 0,5) TSH szinttel rendelkezők körében. Ezen felül az LDL koleszterinszint is egyenes arányban növekedett a TSH szinttel, vagyis a magas TSH szint a vérzsírra is negatív hatással van.
A szívinfarktus a világ fejlett részein a leggyakoribb halálozási ok. Amíg a koleszterincsökkentő gyógyszerek csupán 1,4%-kal csökkentik a szívinfarktus kockázatát, ehhez képest a TSH szint normalizálásával elért 70%-os csökkenés elképesztő teljesítménynek tekinthető. A Hunt kutatás eredményei alapján azonban nem elég a normál szintre csökkenteni a TSH-t, hanem a normál értéksáv alsó zónájába érdemes levinni azt.

Az optimális pajzsmirigyhormon-szint több előnyös hatással is jár

A pajzsmirigy által termelt hormonok a legfontosabbak a test számára, hiszen magát a sejtek energiaképzését stimulálják, így ha ezek a hormonok nem megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre, az az egész testre kihat, így a testsúlyra, testhőmérsékletre, a mentális egészségre, az energiaellátásra, illetve a haj és a bőr állapotára. A pajzsmirigy alulműködés gyakori tünetei az indokolatlan súlygyarapodás, fáradtság, alacsony testhőmérséklet, száraz bőr, szabálytalan szívverés, alvászavarok, túl alacsony vagy túl magas vérnyomás, krónikus fájdalom, székrekedés, gyakori fertőzések, gyulladások, törékeny körmök, izomgyengeség, fejfájás, memóriazavarok, ízületi fájdalmak és a rekedtség.
A gyenge pajzsmirigyműködés lassítja az emésztést és az energiatermelést, ez okozza a testhőmérséklet-csökkenést, a súlygyarapodást és a fáradtságot. 
A pajzsmirigyműködés helyreállításával hatékonyabban és természetesebben lehetne tehát megelőzni a szívinfarktust. 
A szintetikus hormonkészítmények helyett azonban a legjobb választás a malacokból kinyert hormon, hiszen természetes eredete miatt a test felismeri azt és hatékonyan tudja felhasználni ahelyett, hogy a májban raktározná a szintetikus méreganyagokat, ami csak tovább gyengítené az immunrendszert. Ragaszkodjunk tehát mindig a természetes eredetű gyógyszerekhez, legfőképpen hormongyógyszer esetén.

Nincsenek megjegyzések