Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Top 10 fűszer és gyógynövény az agyműködés fellendítésére

Kutatók szerint létezik pár növény, amely megfelelő adagolás esetén csodát tesz az aggyal és a memóriával. De mik ezek a növények? Vajon egzotikus készítmények, amelyek szinte sehol sem kaphatók? Nos, ez a lista bizonyára meglepő lesz!
Valóban igaz, hogy rengeteg természetes fűszerrel és növénnyel látott el minket a Földanya, amelyek segítségével egészségesen tarthatjuk a testünket, a bőrünket és még az agyunkat is. 

Zöld tea

Igen, zöld tea! Nem is olyan egzotikus, igaz? Ez a bárhol beszerezhető termék olyan gyógynövényeket tartalmaz, amely segít az általános egészség fenntartásában. A sok antioxidáns pedig fokozza az agyműködést. A zöld tea hatóanyagai védelmet nyújtanak a fehérjék és zsírok számára a testben, ezzel megelőzik az agyban található idegek öregedését. Napi 2-3 csésze zöld teával távol tarthatjuk a demenciát és élesíthetjük az eszünket is!

Kurkuma

Az indiai konyha egyik legnépszerűbb fűszernövénye is jót tesz az agynak; a kurkuma számtalan jótékony hatással rendelkezik az egész testünk számára. Nem csak az ételek színezésére és ízesítésére kiváló, de éberen és boldogan tartja az agyat! A fűszerben található kurkumin segít az Alzheimer-kór megelőzésében is, emellett javítja a memóriát és antidepresszáns tulajdonságai is vannak. A kurkuma az alkohol okozta agysérülések kezelésében is kitűnő.

Oregánó

Amellett, hogy ínycsiklandóvá varázsolja kedvenc ételeinket, az oregánó a testben található szabadgyököket is elpusztítja. Ez a magas antioxidáns-tartalmának köszönhető. Az oregánó kivonatából remek termékeket készítenek, amelyek nem csak a szellemi egészséget javítja, de segít a stresszoldásban és a koncentrációban is. Az oregánót aromaterápiához is használhatjuk az idegek nyugtatására.

Feketebors

A feketeborsban található piperin stimulálja a béta-endorfinokat, amelyek csodákat művelnek a kognitív képességeinkkel. Ezen kívül segít ellazítani a testet és az elmét is. A feketeborsot hangulatbetegségek kezelésére is használják. Fűszerezzük meg a szeszélyes, lehangolt napjainkat egy kis feketeborssal!

Ginzeng

Szakértők szerint a ginzeng hatóanyagai segítenek a szellemi károsodások kezelésében. A ginzeng kivonata, ha megfelelő adagokban alkalmazzák, segít javítani a memóriát és aktiválni az agyban a neurotranszmitterek tevékenységeit, ezzel is növelve az agyműködést.

Fahéj

Az Alzheimer-kór egy idegrendszeri betegség, amely a demencia leggyakoribb formája. Egyelőre nincs rá ismert gyógyír. Így ha az Alzheimer-kórról van szó, a legtöbb, amit tehetünk, az a megelőzés. A fahéjban található egy vegyület, amely segít féken tartani ezt a szívszaggató betegséget. A fahéj hatóanyagai emellett aktiválják a testben lévő tau-fehérjéket, amelyek segítenek stabilizálni a mikrotubulusokat. Ezzel egészségesen tarthatjuk az agyat és élesíthetjük a memóriát is.

Zsálya

A Nemzetközi Gyógynövény Szövetség a zsályát nevezte ki az év gyógynövényének 2001-ben. Az édes aromájával és a rengeteg gyógyhatásával a zsálya az egyik legnépszerűbb növénnyé küzdötte magát a fűszerkedvelő emberek körében. A zsálya aktív hatóanyagai javítják a neurotranszmitterek kommunikációját az agyban. Ezek a vegyületek segítenek az idegek degenerációjának megelőzésében és javítják a memóriát és az agyi funkciókat is. Főzzünk egy csésze zsályateát, és induljunk el az úton az erősebb agyműködés felé!

Szerecsendió

Ez az a növény a listán, amelyet tényleg egzotikusnak nevezhetünk. A szerecsendió ritka fűszer, az indiai konyhában nem sűrűn használják. A benne található miriszticin az a vegyület, amely javítja az agyműködést. Javítja a memóriát és csökkenti a fáradtságot és a stresszt. A szerecsendió olaját is használhatjuk.

Bazsalikom

A bazsalikom több kultúrában vallásos jelentőséggel bír, ráadásul tele van jótékony hatóanyagokkal, amelyek – megfelelő adagolás esetén – javítják az agy működését. A benne lévő metanol csökkenti a különböző agykárosodásokat. A bazsalikom olaját aromaterápiára is használhatjuk a koncentrációs szintek növelésére.

Sáfrány

Ez a fűszer az antidepresszánsok minden tulajdonságával rendelkezik. A sáfrány használata a depresszió kezelésére sokkal egészségesebb, mint antidepresszáns tabletták szedése. Ez a növény éberen tartja az agyat és fejleszti a funkcióit.

A legtöbb itt felsorolt növény könnyen beszerezhető. Ha megfelelően használjuk őket, erősen és fiatalos formában tarthatjuk az agyunkat. Legközelebb, ha nem találjuk a kulcscsomónkat, emlékezzünk csak arra a csipet kurkumára vagy sáfrányra!

Nincsenek megjegyzések