Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Az almaecet készítése

A jó minőségű almaecetben almasav található, s ez nem terheli meg emésztőrendszerünket.
Az almaecet készítése során az egész almát ledarálják, hidegen sajtolják, majd fahordóban fermentálják. Érdemes olyan almaecetet választani, ami bio almából készült, így biztosak lehetünk abban, hogy nem került mérgező vegyi anyag az almaecetünkbe. Az almában lévő ecetsav baktériumok az alma cukrából keletkező alkoholt fermentálják ecetsavvá. 

Mennyivel természetesebb ez, mint amikor az ecetsav baktériumokat bükkfa forgácsra telepítik (egy csövet kell elképzelni bükkfa forgáccsal bélelve), majd ezen keresztül csorgatják át az alkohol vizes oldatát. E közben megtörténik az oxidáció és a cső végén már ecetsav folyik ki. A technológiát még 1823-ban Sützenbach fejlesztette ki (rögzített sejtes biotranszformáció). Tiszteletére a fermentációt végző baktériumot róla nevezték el. 

Az almaecetben azonban a fermentációs folyamatot a baktérium orleanense végzi el. A fermentációs ipar természetesen ma már elérte az almaecet gyártást is, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen almaecetet vásárolunk.

Ma már nagyon sokféle almaecet kapható a piacon, az egyes termékekben található ecetsav mennyisége azonban eltérő lehet. 

Az almaecetet használhatjuk pácoláshoz, saláta dresszing készítéshez és bármilyen ételhez, melynek összetevői között szerepel az ecet. 

A jó minőségű almaecet almasavat tartalmaz, mely nem terheli az emésztőrendszerünket.

Fontos tudni, hogy az almaecet hő hatására elveszíti pikáns ízét, ezért érdemes akkor hozzáadni ételeinkhez, ha már nem melegítjük azokat. Ha csökkenteni szeretnénk savasságát, adjuk hozzá korábban az ételhez. 

A legtöbb almaecet általában 1,5-4 évig áll el, nem igényel hűtést, de érdemes hűvös, fénytől védett helyen tárolni. 

A nyers, szűretlen almaecet fontos enzimeket és ásványi anyagokat tartalmaz, s fellelhetők benne sötét, kis lebegő alkotórészek. Ezek az anyagok általában alma maradványok és pektinek. Ha látjuk ezeket a szűretlen alkotóelemeket az almaecetben, az azt jelenti, hogy az alma legértékesebb része belekerült az ecetbe. 

Milyen egészségre gyakorolt pozitív hatásait ismerjük az almaecetnek?

Az alma az egyik legősibb és tápanyagokban leggazdagabb gyümölcs a Földön. Káliumban és más fontos ásványi anyagokban gazdag, a benne lévő kalcium erősíti csontjainkat. A friss, bio almából készült almaecet tartalmazza ezeket az értékes ásványi anyagokat és enzimeket. 

Fontos, hogy soha ne fogyasszuk az almaecetet önmagában, mivel az úgy viselkedhet, mint egy szivacs, ami magába szívja a különböző méreganyagokat a szervezetből, ezáltal  görcsöket és más nem túl komfortos panaszokat okozhat. 

Az almaecetet mindig hígítsuk forrásvízzel vagy desztillált vízzel.

Az almaecet különösen népszerű azok körében, akik előszeretettel alkalmaznak természetes gyógymódokat különböző panaszaik, betegségeik kezelésére. 

Almaecet koktél

Keverjünk össze 1-2 teáskanál almaecetet 1-2 teáskanál mézzel és egy pohár desztillált vízzel. Naponta 3 alkalommal fogyasszunk a koktélból.

Miért érdemes a fenti almaecet koktélt fogyasztani?

- segíti a szervezet méregtelenítését
- erősíti az immunrendszert
- megőrzi a bőr fiatalságát
- segíti a normál testsúly fenntartását
- javítja az emésztést
- csökkenti az ízületi fájdalmakat

Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiséget fogyasszunk belőle, ne adagoljuk túl az italt! Ahogy Paracelsus mondta: a dózis teszi a mérget! - és ez a szabály ma is megdönthetetlen.

Nincsenek megjegyzések