Megdöbbentő, milyen bajokat okozhat a tévézés

A hosszas tévézés több halálos betegséggel is összefügg, beleértve a rákot és a szívproblémákat is – derül ki egy friss kutatásból, amely szerint ez a fajta kikapcsolódás 47 százalékkal növeli a betegség miatti halálozás kockázatát.
Az eredmények alapján a készülék előtti ücsörgés a cukorbetegség, a májbetegség és a Parkinson-kór veszélyét is növeli - írja az Ötvenentúl.

A michigani National Cancer Institute munkatársai kimutatták, hogy napi három és fél óránál több tévézés 15 százalékkal növeli a leggyakoribb halálokok miatti távozás kockázatát azokhoz képest, akik kevesebb mint 60 percet töltenek ezzel. Hét óra televízió pedig már 47 százalékkal növeli a veszélyt.

A szerzők olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint például az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.

A negatív hatás sajnos azoknál is megfigyelhető volt, akik egyébként aktívnak számítanak, ám a tévé előtt is szoktak ülni.

A következtetésekhez 221 000 ötven és hetvenegy év közöttit vettek górcső alá, akik mindannyian egészségesek voltak a megfigyelési időszak kezdetén.

A tanulmány az American Journal of Preventative Medicine című szaklapban jelent meg.

„Tudjuk, hogy a tévénézés az ülő életmód egyik leggyakoribb oka, ezért feltételeztük, hogy mutatja a fizikai inaktivitás mértékét” – fogalmazott a kutatást vezető Dr Sarah Keadle rákmegelőzési szakértő.

„Arra buzdítunk mindenkit, hogy nézzen kevesebb tévét, a fennmaradó időben pedig menjen mozogni” – összegezte a szakember.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Kedvelj minket

Powered by Jasper Roberts - Blog