Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Szemed színében a betegséged. Megmutatjuk, mire számíts!

Szemed színe nem csak a lélek tükre. Arról is „beszél”, milyen betegsége vagy hajlamosabb az átlagnál.
A sötét szeműek hajlamosabbak a szürkehályogra

Egy 2000-ben készült amerikai tanulmány szerint a sötét szemszínű embereknek 1,5-2,5-ször nagyobb esélyük van arra, hogy szürke hályog alakuljon ki a szemükön - írja a Kiskegyed.

A megelőzés legfontosabb lépése, hogy jó minőségű napszemüveggel és széles karimájú kalappal véded a szemed a napsugárzástól. Még verőfényes őszi és téli napokon (és a sípályán) se felejtsd el a szemüveget!

A kék szeműeket jobban veszélyezteti a bőrrák

A kék szeműek között ritkább az autoimmun betegség, a pitmenthiány, ugyanakkor a kék szeműek körében gyakoribb az alkoholfüggősség. Emellett a melanomára, vagyis a bőrrák egyik legveszélyesebb formájára való hajlam is gyakoribb a kék szeműek körében. Ugyanaz az immunreakció, amelyiknek a túlműködése a vitiligo kialakulásában szerepet játszhat, a barna szeműeknél segíthet kivédeni a melanomát. A pontos folyamat és kapcsolat egyelőre nem ismert a vitiligo és a melanoma kivédésében és kialakulásában szerepet játszó gének között, ám a viszony kétségtelenül fennáll.

A világos szemű nők jobban bírják a fájdalmat

A világos szemszínű nők minden valószínűség szerint jobban állják a fájdalmakat és a kényelmetlen tüneteket. Amerikai kutatók 2014-ben szülő nőket vizsgáltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a sötét szemű nők szülés után többször panaszkodtak a fájdalom miatti szorongásos tünetekre és alvászavarokra, és epidurális érzéstelenítés esetén nekik csökkent nagyobb mértékben a fájdalomérzetük. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg érzékenyebbek a fájdalomra, mint világos szemszínű társaik.

A világos szemszín makuladegenerációra hajlamosít

Az időskori látásvesztés egyik legfőbb oka a makuladegeneráció – a szem annak a retinához közeli, apró részének a károsodása, amely a látás élességéért felel. Több vizsgálat is arra utal, hogy a dohányzás és a családi halmozódás mellett a világos szemszín is nagyobb kockázattal jár együtt.

A szemszín változása bajt jelezhet

Ha a szem fehérje vörösre vált, az allergiára utalhat, ha sárgára, az májproblémára. Ha az egyik szemnek változik meg a színe, az komoly, örökletes betegségeket jelezhet, például neurofibromatózist, amely idegszövet-daganatokat okozhat, vagy Waardenburg-szindrómát, amely gyakran jár együtt halláskárosodással és sápadtsággal, de akár a szem melanomás megbetegedését is eredményezheti.

Ám ha mindig is különböző színűek voltak a szemeid, nem kell aggódnod, az csak annyit jelent, hogy a pigmentek mintázata máshogyan állt össze a szem fejlődése során.

Nincsenek megjegyzések