Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Visszataszító élőlények a testedben

Idegen betolakodók is élhetnek a beleidben vagy a bőröd alatt. A létezésükről sokszor csak a rejtélyes tünetek árulkodnak.
Gondos tisztálkodás és egészséges étrend mellett is előfordulhat, hogy élősködők telepednek meg a testedben. Figyelj az erre utaló jelekre, mert minél korábban kerül sor a vizsgálatra és a kezelésre, annál kevesebb kárt okoznak szervezetedben. Szégyenkezni pedig felesleges, bárkivel előfordulhat - írja az Ötvenentúl.

Apró és arasznyi férgek

Az emésztési panaszok és egyéb, kapcslódó tünetek mögött bélférgesség is rejtőzhet. Egyes fajtáik igen kis méretűek, mások csaknem félméteresre is megnőhetnek anélkül, hogy tudomást szereznél róluk.

A fonalférgek mindössze 2–12 milliméteresek, és nyers, mosatlan zöldség fogyasztásával kerülhetnek a szervezetbe. Ezután petéiket a végbélnyílás környékére rakják, ezért elviselhetetlen viszketést okoznak a végbéltájékon, különösen éjszaka. A peték a bélfalba is befúródhatnak, fekélyes vastagbélgyulladást okozva.

Valamivel termetesebb rokonuk az orsógiliszta, melynek lárváit szintén lenyelheted, ha nem tisztítod meg kellőképpen a zöldségeket. Az élősködők a vékonybélbe vándorolnak, ahol 15–25 centiméterre is kifejlődnek. Kevésbé erős panaszokat okoznak: enyhe hasfájás,t hasmenést, végbélviszketést. Ha azonban a lárvák a tüdőben, az epében vagy a hasnyálmirigyben indulnak növekedésnek, súlyos gyulladás, elzáródás fenyeget.

A nyers hússal való érintkezés táptalaja a galandférgek fertőzésének. A sertés- és marhahús főként akkor veszélyes, ha nyersen – például tatárbifsztekként – fogyasztod. A galandféreg teste ízekből tevődik össze, és akár 40 centiméter hosszúságúra is megnőhet a bélrendszerben! Mivel valósággal eleszi előled a tápanyagokat, fokozott étvágy mellett fogyást, hasmenést, gyomorfájást tapasztalsz. A székletben megjelenő féregízeket magad is észreveheted. A megoldás mindegyik élősködő-fertőzés esetén az orvos által javasolt gyógyszeres terápia.

A találkozást a bélférgekkel legjobb megelőzni: minden esetben gondosan tisztítsd meg a zöldségeket, gyümölcsöket! Azokat, amelyek földdel érintkeztek, legjobb meghámoznod. Ám ezután is mosd le őket folyó vízzel, így biztonságosan kerülnek tányérodra. A nyers hús fogyasztását lehetőleg kerüld el – egy ilyen ebéd nem éri meg, hogy később a férgek emlékeztessenek rá.

Bőr alatti betolakodó

Alig néhány milliméter nagyságú, ám elviselhetetlen viszketést okoz a rühatka. Ez az élőlény járatot fúr a bőr alá, és ott telepszik meg. Ahogyan halad, vékony piros vonalkákat hagy maga után. A vakarás során kis hólyagocskák, gennyes elváltozások is keletkezhetnek. Különösen kedvelt testtájékaik a hajlatok, a hónalj, az ujjközök, a nemi szervek környéke. Lehet, hogy napközben alig tapasztalsz viszketést – annál inkább éjjel, betakarózva, az ágymeleg hatására. Az atkák igen gyorsan szaporodnak, ezért különösen fontos, hogy gyanú esetén azonnal fordulj orvoshoz. Sok egyéb bőr- és nemi betegség is okozhat hasonló tüneteket, ennek eldöntése azonban nem a te feladatod, csakis a szakorvosé. Amennyiben igazolódott a rühatkák jelenléte, speciális atkairtót kapsz, amely lehet oldat, gél vagy spray formájú. Fontos az összes ruházat és ágynemű kezelése és fertőtlenítése, magas hőmérsékletű mosása is.

A viszketés a sikeres kezelés után is eltarthat még egy ideig, ekkor már felesleges, sőt káros az irtószerek alkalmazása, mert újabb bőrpanaszok léphetnek fel. Orvosod javasolhat viszketést csillapító kenőcsöt, gyógyszert. A szégyenérzetet felejtsd el, hiszen a véletlen érintés vagy a nem megfelelően tisztított ruhaneműk megfogása is közvetítheti az élősködőket.

Ne zavard el a cicát!

A kismamák gyakran rettegnek a macskáktól. A toxoplazma nevű parazita valóban veszélyeztetheti a születendő babát, ám a hiedelmekkel ellentétben emiatt nem kell megválni a házi kedvencektől.

A toxoplazma egyes állatok ürülékével kerül a talajba, így a mosatlan zöldségekkel is szervezetedbe kerülhet. A fertőzött állatok húsát fogyasztva szintén megfertőződhetsz. Macskák közvetítésével csak akkor terjedhet, ha az állat a szabadban él, vadászik, vagy nem ellenőrzött, biztonságos forrásból származó eledelt fogyaszt. Ám akkor se űzd el otthonról, elég, ha a várandósság alatt nem te tisztítod az almosládát, vagy ha magad végzed, akkor gumikesztyűt húzol.

Miért veszélyes a toxoplazmózis az újszülöttre? Míg felnőtteknél a fertőzés enyhe, megfázásra emlékeztető tünetekkel jár, és gond nélkül, magától elmúlik, addig a születendő babánál központi idegrendszeri és szemészeti elváltozásokat okozhat, sőt ritkább esetekben halvaszületést is.

Ha teljes biztonságban szeretnéd tudni magad és a magzatot, legjobb, ha még a tervezett gyermekvállalás előtt laborvizsgálatot kérsz. Egyszerű vérvétellel megállapítható, hogy átestél-e már korábban a fertőzésen. Ez esetben biztos, hogy újból nem támad meg. Ugyanez igaz a cicádra is, nála is kérhetsz ilyen vizsgálatot. Ha még nem találkoztál a toxoplazmával, akkor macskáddal kapcsolatban tartsd be az egyszerű óvintézkedéseket. A kecsketej se szerepeljen az étrendben, mert szintén közvetítheti a fertőzést. Amennyiben mégis megfertőzött a parazita, az antibiotikumos kezelés jelent megoldást. Minél korábban kezded meg, annál kevésbé valószínű, hogy súlyosabb következmények lépnek fel.

Nincsenek megjegyzések