Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A rákos beteg így étkezzen

Ugyan a kezelések hatására csökkenhet a daganatos betegek étvágya, gyógyulásukhoz elengedhetetlen, hogy szervezetük hozzájusson minden szükséges tápanyaghoz. Éppen ezért akad néhány támpont, amelyet érdemes figyelembe venniük étrendjük kialakítása során - írja a hazipatika.
Kálmán Márta dietetikus hosszú évek óta foglalkozik étkezési tanácsadással, legtöbbször pedig daganatos megbetegedéssel küzdők fordulnak hozzá segítségért. A szakember a daganatok.hu portálon foglalta össze a leggyakoribb kérdéseket, amelyek a témában fel szoktak merülni.

Ezek kapcsán a dietetikus kifejtette, hogy ilyen esetekben rendkívül fontos, hogy a beteg jó erőben legyen, amit a táplálkozással, a megfelelő mennyiségű és minőségű ételek fogyasztásával lehet biztosítani. Hasznos, ha kisebb adagokat, de gyakrabban vesznek magukhoz, ügyelve a választott fogások magas kalória- és fehérjetartalmára.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a betegek nem képesek a szükséges tápanyagokat normál étrenddel elfogyasztani, ennek hátterében gyakran áll a kezelések mellékhatásaként jelentkező étvágytalanság. Léteznek azonban olyan gyógyászati célra szánt élelmiszerek, amelyek segítenek fedezni a szervezet szükségleteit. Ezek a tápszerek rendszerint kis mennyiség esetén sok kalóriát és fehérjét biztosítanak.

A tápszerek általában tehéntejből vagy joghurtból, növényi olajokból és növényi kivonatokból állnak, továbbá hozzáadott vitamint is tartalmaznak. Mindemellett szükség esetén gluténmentes és laktózmentes formában is lehet kapni ilyen étrend-kiegészítőket.

Mivel a tápszereket aránylag nagy mennyiségben kell fogyasztani, akár napi 3-6 litert is, érdemes néhány gasztronómiai praktikával élni a felhasználásuk során. Jó ötlet lehet megkóstolni az ízüket kakaóval, pudinggal vagy gyümölcsjoghurttal összekeverve, de készülhet belőlük akár müzli vagy tejberizs is, sőt nyáron fagylaltként is fogyaszthatóak.

Nincsenek megjegyzések