Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Egy fűszer, amely 14 gyógyszerrel ér fel!

A kurkuma napjainkban az egyik legtöbbet tanulmányozott növény. Több mint 5 ezer orvosbiológiai kutatás tárgya volt már, nem véletlenül: összetevői miatt ez a fűszer gyakorlatilag 14 féle gyógyszert helyettesíthet. Lássuk, hogy miért.
Sokat foglalkoznak a tudósok manapság a kurkumával – gyógyászati tulajdonságai és összetevői, különösen a kurkumin, 5600-nál is több, lektorált és publikált orvosbiológiai kutatás tárgyát képezték. A szóban forgó, legutóbbi, 5 éves vizsgálódás több mint 600, potenciálisan megelőző és terápiás alkalmazását fedte fel ennek a csodálatos növénynek, valamint 175 különböző, kedvező élettani hatását - írja a Napidoktor.

Nem csoda, hogy számos tanulmány jutott arra a következtetésre: a kurkuma felülmúlja a legkülönbözőbb hagyományos gyógyszereket. Közöttük az alábbiakat.

1. Lipitor/atorvasztatin (koleszterinszint-gyógyszer): egy 2008-as, a Drugs in R & D lapban publikált tanulmány szerint a kurkuminoidok egységesített előkészítése a kurkumából, kedvezően helyettesíthető a kábítószerként is használt atorvasztatinnal, endotél diszfunkció és ateroszklerózis esetén, összefüggésben a gyulladás és oxidatív stressz csökkentésével a 2-es típusú diabétesszel küzdő pácienseknél.

2. Kortikoszteroidok (szteroid gyógyszerek): egy 1999-ben készített tanulmány, mely a Phytotherapy Research szaklapban jelent meg, felfedezte, hogy a kurkumában levő elsődleges polifenol, a sáfrány, melyet kurkuminnak nevezünk, a szteroidokhoz hasonlóan működik olyan problémáknál, mint a krónikus anterior uveitis, gyulladásos szembetegség például. Egy 2008-as tanulmány, melyet a Critical Care Medicine közölt, arra jutott, hogy állati kísérletekben a kurkumin, összevetve a kortikoszteroid hatóanyagú dexametazonnal, működik alternatív terápiaként a tüdő transzplantációból eredő sérülések megelőzésében, a gyulladásos gének alulszabályozásával. Egy korábbi, 2001-as tanulmány pedig, mely a Cancer Letters-ben jelent meg, a kurkumin ugyancsak a dexametazonhoz hasonlóan működött egy tüdő-iszkémiás reperfúziós sérülés modell esetében.
    
3. Prozac/fluoxetin és imipramine (antidepresszánsok): egy 2011-ben végzett tanulmány szerint, mely az Acta Poloniae Pharmaceutica szaklapban látott napvilágot, állati kísérletekben a kurkumin előnyösen helyettesíthető mindkét olyan gyógyszerrel, amelyek a depressziós magatartást hivatottak csökkenteni.

4. Aszpirin (vérhígító): egy 1986-os, in vitro és ex vivo tanulmány, melyet az Arzneimittelforschung szaklap közölt, felfedezte, hogy az aszpirinhoz hasonlóan a kurkuminnak anti-trombocita és prosztaciklin-szabályozó hatása van, azaz komoly értéke lehet az érrendszeri trombózisra hajlamos betegeknél, valamint az arthritis-elleni terápiákban.

5-12.Gyulladáscsökkentő gyógyszerek: egy 2004-ben készült tanulmány, melyet az Oncogene lapban publikáltak, megállapította, hogy a kurkumin (akárcsak a rezveratrol) hatékony alternatívának bizonyult az aszpirin, ibuprofen, szulindak, fenilbutazon, naproxen, indometacin, diclofenac, dexametazon , celekoxib, és a tamoxifen helyett, ugyanis gyulladásgátló hatást fejt ki és anti-proliferatív aktivitást mutat a tumorsejtek ellen.

13. Oxaliplatin (kemoterápiás gyógyszer): egy, az International Journal of Cancer szaklapban megjelent 2007-es tanulmány szerint a kurkumin felülmúlja az oxaliplatint, mint sejtburjánzást gátló szer, a kolorektális sejtvonalak esetében.

14. Metformin (cukorbetegség elleni gyógyszer): egy 2009-es tanulmány, melyet a Biochemitry and Biophysical Research Community közölt, feltárta, hogy a kurkumin értékes lehet a diabétesz kezelésében, ugyanis aktiválja az AMPK-t (amely növeli a glükóz felvételt), valamint elnyomja a glukoneogenetikus génexpressziót (amely elnyomja a glükóz-termelést a májban) a hepatóma sejtekben. Meglepő módon, a kurkumin 500-szor, de akár 100-szor is hatékonyabb lehet a metaforminnál az AMPK aktiválásában (tetrahydrokurkuminoid – THC – néven ismert formájában).

S még nincs vége…

Egy másik terület, melyen a kurkuma és összetevői megmutatják figyelemreméltó terápiás tulajdonságaikat, nem más, mint a gyógyszereknek vagy gyógyszer-kombinációknak ellenálló rákbetegségek. Nem kevesebb, mint 54 olyan tanulmány született, amely azt jelzi, hogy a kurkumin képes sejthalált indukálni, vagy érzékennyé tenni a gyógyszereknek ellenálló ráksejteket a hagyományos kezelésre. Összesen 27 olyan tanulmány létezik, mely rámutatott a kurkumin azon képességére, hogy vagy sejthalált okoz, vagy érzékennyé tette a korábban ellenállást tanúsító rákos sejteket a hagyományos kezelés befogadására.

A kurkumát számos kultúra hasznosítja élelmiszerként és gyógyszerként, többezer éve. S a vele végzett vizsgálatok azt bizonyítják, hogy igen hatékonyan alkalmazható orvosságok alternatívájaként és a rák kezelésében.

Érdemes a bio kurkumát napi rendszerességgel használni a konyhában – így ha szükségessé válna betegség esetén, még olyan nagy dózis sem kellene belőle.

Nincsenek megjegyzések