Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

5 legjobb gyógynövény a haj szépségéért

A fénylő, sűrű, szép haj az egészség biztos jele. A hajhullás, korpásodás, a hajjal-bőrrel kapcsolatos rendellenességek mindig valamilyen belső problémára, betegségre utalnak. A szép haj tehát nem csupán jó megjelenésünk része, hanem testünk belső harmóniájának megnyilvánulása is.
A csillogó, laza, dús hajkorona elérése érdekében térjünk vissza a  természetességhez. Érdemes átgondolni mindennapi hajápolási szokásainkat is: sokat árthat a hajnak a gyakori festés, a túl forró hajszárító, a sok hajhab, hajlakk és zselé, a túl szoros konty és copf - írja a napidoktor.

Mi legyen az első lépés, hogy hajunkat újra élettelivé, csillogóvá varázsoljuk? Nyár elején érdemes 3-4 cm-t vágatni hajunk hosszából, és egy lazább, természetesebb frizurát kérni, amit nem kell hajrögzítőkkel mereven fixálni. Melegebb időben ne használjunk hajszárítót, a szabad levegőn száradt haj egészségesebb.

Hogyan segíthetnek a gyógynövények hajunk regenerálásában? A hatásos kezelés egy belső méregtelenítéssel kezdődik: Csalánlevél teakeveréket (Tisztító tea) ajánlunk erre a célra. Egyetlen csomag tea (naponta 1 csésze éhgyomorra) elegendő is ahhoz, hogy utána a külsődleges kezelés eredményes legyen.

Ezen kívül még számos olyan növény is van, mely segíthet hajunkat egészségessé, széppé tenni.¹

A csalán az egyik legismertebb gyógynövényünk, amit hajápoláshoz használhatunk. A hajmosás utáni csalános öblítés fényessé teszi a hajat, rendszeresen használva gátolja a zsírosodást.  A csalánteás lemosás hajhullás és korpásodás ellen is kiváló, a csalán kovasav tartalma pedig a hajhagymákat erősíti. A csalánlevél forrázatát hagyjuk kihűlni, majd öblítsük le vele a hajunkat, fejbőrünket alaposan megmasszírozva közben. Korpásodás kezelésére a csalán gyökeréből készült főzet is igen hatékony.

A mezei zsurló hatékonyan szünteti meg korpásodást, és erősíti, dúsítja a hajat: hajmosás után öblítsük le zsurló főzettel hajunkat. Ha belsőleg fogyasztjuk, teaként, a zsurló kovasav tartalma a csontok, fogak, köröm, bőr és haj szépségéhez, egészségéhez is hozzájárul.

A dióleveles gyógyteás öblítés kíméletesen ápolja a gyulladásos fejbőrt, és gyönyörű, vöröses csillogást biztosít a hajnak. A diólevél forrázat erősíti a hajgyökereket is, megszűnteti a korpásodást, dúsabbá teszi a hajkoronát. Használata egyszerű, a langyosra hűlt diólevél forrázattal leöblítjük a megmosott, vizes hajat, miközben alaposan megmasszírozzuk a fejbőrt. Szőkéknek, világos hajúaknak nem ajánljuk, mert megfoghatja a hajat, barna, fekete és vörös hajra viszont kiváló.

A kamilla viszont elsősorban a szőkék segítőtársa: a kamillás öblítés csillogóvá teszi a világos hajat, gátolja a korpásodást és visszafogja a zsírosodást. Hozzájárulhat a szép napszítta hatáshoz is, pláne, ha egy kis citromlevet is facsarunk bele, és rendszeresen használjuk. A hajmosás után alkalmazott langyos, kamillás forrázatot sem kell lemosni a hajról, hanem hagyjuk utána a frizurát magától megszáradni.

A hajhullás lehet belső eredetű is, amit gyakran okozhat pl. vashiány, amit egy egyszerű vérvétellel is ki lehet mutatni. Rendszeres fáradékonyság, kimerültség esetén feltétlenül végeztessünk laborvizsgálatot! Az erdei szederlevél teájának rendszeres fogyasztása kiváló természetes vasforrás. Az erdei szederlevél káliumot, kálciumot, foszfort, magnéziumot, mangánt, valamint rezet is tartalmaz, kiemelkedő A-vitamin, C-vitamin, folsav, B1-, B6-vitamin tartalma mellett. Vashiány esetén a táplálkozásunkon is alakítsunk: részesítsük előnyben a vörös húsokat, májat, halat, tojást, és a zöldségek közül a brokkolit, spenótot, sóskát!

A gyógynövények mellett más természetes szépítőszereket is kipróbálhatunk: hajrögzítésre és haj csillogóvá tételére vízzel hígított citromlevet használhatunk, ez kellő tartást ad a hajnak, anélkül, hogy károsítaná. Ha olívaolajos pakolással ápoljuk a hajvégeket, csökkentjük töredezettségét. A hajvégekre kenjünk olívaolajat, vegyünk fel egy zuhanysapkát, majd melegített (átvasalt) törülközőbe bugyoláljuk a fejünket, és maradjunk ebben a dunsztos pakolásban 1-2 órát, mielőtt lemosnánk. Mézes pakolással szintén hatékonyan regenerálhatjuk, fényessé tehetjük hajunkat: ehhez langyos vizet és mézet keverjünk össze, ápoljuk vele a hajvégeket az előzőkben leírt dunsztpakolással, és a végén öblítsük ki a hajunkból.

Utolsó hajöblítést végezzünk almaecetes vízzel, selymessé, puha tapintásúvá teszi a hajunkat.

Nincsenek megjegyzések