Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Milyen betegségekre utalhat a hirtelen fellépő sápadtság?

A sápadtság kialakulhat lassan, fokozatosan, de bizonyos esetekben az egészséges arcpír, igen rövid időn belül ijesztően halovánnyá is válhat.
Bölcs magyar nyelvünk sápadt, sápadtság szavai valamilyen negatív érzelmi-értelmi töltetet rejtenek magukban. Az ember elsápadhat dühtől, félelemtől, irigységtől, és sápkórosnak tituláljuk azt, akinek a bőre valamilyen belső kórság következtében halovány - írja az Ötvenentúl.

Természetesen nem mindenki beteg, akinek feltűnően fehéres az arcbőre, főleg nem, ha mindehhez világos szem- és hajszín is társul. Ezek a külső testi jegyek generációsan öröklött tulajdonságok is lehetnek, gondoljunk csak az északi embertípusra. Az ilyen egyén fülcimpájának bőre, ajkának nyálkahártyája, a körömlemez alatti része rózsaszínű vagy élénkpiros. Ezek az egészség színei.

A krónikus sápadtság leggyakoribb okozója a vérszegénység

A krónikus sápadtság hátterében legtöbbször a vérképző rendszer valamilyen betegsége (hiánybetegség, tumor, immunmediált folyamat, mérgezés stb.) húzódhat meg. Mind hazánkban, mind világszerte a vérszegénység leggyakoribb formája a vashiányos anémia. Vashiány kialakulásához hiányos vasraktárak, fokozott igény, elégtelen vasbevitel, felszívódási zavar, továbbá vérvesztés vezethet.

Az akut, nagy mennyiségű vérvesztés felismerése nem ütközik különösebb diagnosztikus nehézségbe, viszont annál nehezebb kórismézni a kis mennyiségű, de elhúzódó jellegű vérzések eredetét, forrását. Vashiányra vezethetnek a tüdőből, húgyivarszervekből, tápcsatornából eredő mikroszkopikus nagyságrendű, de vissza-visszatérő, avagy folyamatos vérezgetések.

Anémia kísér számos fertőzéssel, gyulladással vagy szövetszéteséssel járó idült, szisztémás betegséget. Ilyen kórállapotok a krónikus gennyes fertőzések, gyulladásos folyamatok, rosszindulatú daganatok és előrehaladt stádiumban lévő vesebetegségek. Ezekben az esetekben az anémiát kiváltó okok, noha különbözők, de a vörösvértestképzésre gyakorolt hatásuk azonos. Csökken a vérképzés növekedését serkentő anyagok mennyisége, és megjelennek a csontvelő vérképző válaszának elnyomásáért felelős mediátorok. Lassan kialakuló anémiát okozhat az ólommérgezés.

Más fertőző betegségben viszont hosszabb-rövidebb idő alatt valós vérszegénység alakulhat ki. Egyes féregfertőzésekben (ostorférgesség, halgalandféreg), a vérvesztés, illetve a felszívódási zavar (B12-vitamin) miatt válik anémiássá a beteg. Ismeretesek vörösvértest-szétesést okozó protozoonok (malária-plazmódiumok, Babesia-fajok), más fertőző ágensek viszont a vörösvértestképzést gátolhatják (human parvovirus B19).

Milyen betegségekre utalhat a hirtelen fellépő sápadtság?

A hirtelen fellépő, akut sápadtság is számos betegségre figyelmeztethet, utalhat például súlyos véráramfertőzésre, szeptikus vagy egyéb eredetű sokkra. Ebben az esetben a kialakuló heveny vérellátási elégtelenség miatt a vérkeringés nem tud megfelelni a tápanyagszállítás, a salakanyag-eltávolítás és a gázcsere alapvető feladatainak, a bőr szürkés, sápadt, nedves lesz.

Ételfogyasztást követő kóros reakciók – esetünkben az akutan fellépő sápadtság – többek közt ételallergiára, enzimdefektusra, idioszinkráziás túlérzékenységre utalhatnak.

Számos betegséget kísér sápadt arcszín

Jellegzetes az erősen dohányzók szürkés, sápadt arcszíne, amelyért egyrészt a nikotinabúzus, másrészt az oxigénhiány okolható. Sápadttá válhat a bőrszín, amennyiben kiterjedt ödéma keletkezik, például súlyos fehérjevesztéssel járó vesebetegségben (nefrózis szindróma). A megszokottnál fehéresebb az arcszín diabéteszben, illetve a csökkent működéssel járó pajzsmirigybetegségekben. Kifejezetten sápadtak a cisztás fibrosisban szenvedők, és a fel nem ismert, vagy helytelenül kezelt gliadinszenzitív betegek.

Fertőzéses szívbelhártya-gyulladásban az elhúzódó láz, a lépmegnagyobbodás, a bőrön és nyálkahártyákon megjelenő apró vérzések és egyéb stigmák mellett jellegzetes tünet lehet az anémiás sápadtság. Arcsápadtsággal járnak továbbá a szívburok, a szívizom és a szívkoszorúerek heveny betegségei és az alacsony vérnyomás is.

Nincsenek megjegyzések