Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A kurkuma, a fokhagyma, a zöld leveles zöldségek, a halolaj és a gyógyteák gyógyító ereje – gyömbéres-kakukkfüves-narancsos sziruprecepttel


A krónikus gyulladás negatívan hat az immunrendszerre, illetve a test egészséges szöveteire és szerveire is. Amennyiben nem kezelik a krónikus gyulladást, úgy olyan betegségek is kialakulhatnak, mint cukorbetegség, szívbetegségek, ízületi betegség és rákos megbetegedések.


A gyulladás nem minden esetben tekinthető rossznak, hiszen voltaképpen a szervezet védelmi mechanizmusának a része. A gyulladás egy olyan folyamat, amikor az immunrendszer felismeri és elpusztítja a szervezetet megtámadó kórokozókat, ezzel pedig a gyógyulási folyamat is elkezdődik.

Éppen ezért nagyon lényeges, hogy folyamatosan olyan táplálékokat is fogyasszunk, amelyek nagyon hatékonyak a gyulladás csökkentésében. Az egyik legjobb gyulladáscsökkentő fűszer nem más, mint a kurkuma. Ez az ősi indai fűszer nemcsak gyulladást csökkent, de remek fájdalomcsillapító hatásokkal is rendelkezik. A kurkumin – a kurkuma egyik fő összetevője – segít csökkenteni a gyulladásért felelős enzimek szintjét a szervezetben. A kurkumin leküzdi a szervezetben azokat az anyagokat, amelyek gyulladást keltenek, például ilyenek a kórokozók, a vírusok, a baktériumok, a gombák.

A fokhagyma immunerősítő tulajdonságairól ismert. Számos biológiai tevékenységet segít az emberi szervezetben, többek között a gyulladásgátló hatása is köztudott, azonban ez csak akkor érvényesül, ha nyers formában fogyasztjuk.

A halolaj DHA vegyületet tartalmaz, amely szintén remek gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Mint ahogyan a sötétzöld leveles zöldségek, amelyek egyrészt gyulladást csökkentenek, másrészt segítenek a rák elleni küzdelemben. Ezt a két folyamatot a zöldségekben található fitokemikáliák segítik.

Egyes gyógyteák is segíthetnek a gyulladás csökkentésében. A teákban olyan polifenolok vannak, amelyek csökkentik a gyulladást a szervezetben. Csökkentik a C-reaktív fehérje szintjét, amely egy gyulladást jelző marker a szervezetben.

A zöld tea olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek elnyomják a gyulladást és blokkolják a gyulladást elősegítő útvonalakat a szervezetben. Antioxidánsokban is és EGCG nevű vegyületben is bővelkedik, amelyek pozitív hatással vannak az anyacserére, a glükózszabályozásra, a szív- és érrendszer egészségére.

A gyömbértea gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek a szervezetnek reagálni a fájdalomhoz vezető krónikus gyulladásra, lehet ez térdfájdalom, izomfájdalom vagy menstruációs fájdalom.

A télre készülve mi magunk is készíthetünk olyan szirupokat, amelyek erősítik az immunrendszert, és ezzel sokféle betegségtől óvhatnak meg bennünket. Az egyik kedvencem a gyömbéres szirup, most ennek a receptje következik.

Gyömbéres-kakukkfüves-narancsos szirup hozzávalói:

• egy nagyobb ujjnyi gyömbér,
• 2 csésze méz,
• egy csokor kakukkfű,
• 1 nagyobb bionarancs,
• 1 teáskanál kurkuma.

Elkészítése:

Mossuk meg a narancsot, és reszeljük le a héját. A gyümölcsöt magozzuk ki, és vágjuk kisebb darabokra. A gyömbért reszeljük le, a kakukkfüvet mossuk meg, a kurkumát és a lereszelt narancshéjat pedig keverjük el a mézben. Vegyünk elő egy tiszta befőttesüveget. Először egy evőkanálnyi kurkumás-narancshéjas mézet tegyünk az üvegbe, ezután következik a kakukkfűág, majd ismét a mézes keverék, majd a narancsdarabkák. Folytassuk a sort, míg van az alapanyagokból. Betegségmegelőzésre egy teáskanálnyit, betegség idején 1-3 teáskanálnyit fogyasszunk ebből a keverékből.

Nincsenek megjegyzések