Sós karamellás almás pite omlós tésztából: két réteg tészta rejti a gyümölcsöt
Sós karamellás töltelékkel izgalmas és nagyon finom lesz az almás pite.
A hazánkban is egyre népszerűbb sós karamellt érdemes nagyobb adagban elkészíteni, mert sokféle sütihez használhatod fel. Próbáld ki almás pite töltelékébe csorgatva is! A most használt pitetészta a legegyszerűbb, cukor nélkül gyúrt recept.
Hozzávalók 8 szelethez
A tésztához:
30 dkg liszt
23 dkg vaj
1 teáskanál só
0.5 dl hideg víz
vaj a tepsi kikenéséhez
A töltelékhez:
3 alma
2 evőkanál sós karamell
1 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj
A tetejére:
1 tojássárgája
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, és add hozzá a sót. A hideg vajat kockázd fel, add a liszthez, és morzsold el vele. Öntsd fel kevés jéghideg vízzel, gyúrd gyorsan össze, és formálj belőle egy golyót. Csavard fóliába, és pihentesd a hűtőben fél órát.
A sós karamellt készítsd el a leírás alapján. Ehhez a recepthez két evőkanálnyira lesz belőle szükséged, a többit tartsd a hűtőben, és két héten belül használd fel.
Az almákat hámozd meg és reszeld le. Keverd el cukorral és fahéjjal.
A tésztát oszd két egyforma részre, és nyújtsd ki őket kör alakúra. Egy piteformát kenj ki vajjal. Helyezd bele az egyik lapot, szurkáld meg, és told 220 fokos sütőbe 10 percre. Vedd ki, a sütő hőfokát pedig csavard le 180 fokra. Kend meg az elősütött lapot sós karamellel, oszd el rajta a reszelt almát, és fedd be a másik lappal. Ezt is szurkáld meg, kend meg a tetejét felvert tojássárgájával, és told vissza a sütőbe 30 percre.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése