Ez a 3 élelmiszer csökkenti a demencia kockázatát
A kutatások szerint bizonyos élelmiszerek csökkenthetik a demencia kialakulásának kockázatát – írja az elle.hu.
A demencia világszinten rengeteg mindenkit érint, sokszor pedig sajnos elmarad a korai felismerés, ami egyébként kulcsfontosságú lenne a betegség kezelése szempontjából. A kialakult demenciára ráadásul végleges gyógymód nincs, éppen ezért a megelőzés az, ami a leginkább előtérbe kellene, hogy kerüljön a téma kapcsán.
Kutatások szerint a kiegyensúlyozott életmóddal, megfelelő mennyiségű mozgással csökkenthető lenne a demencia kialakulásának kockázata. Sőt, egy tanulmány állítása szerint az étrend is óriási szerepet játszhat abban, hogy valakit érint-e élete során ez a súlyos betegség vagy nem. A szakemberek szerint, ha sok leveles zöldséget, tenger gyümölcseit és diófélét eszünk, akkor jó esélyünk van rá, hogy elkerüljük a rettegett kórt. Az említett élelmiszerek ugyanis vasban gazdagok, a vashiány, valamint azzal összefüggésbe hozható vérszegénység pedig növelheti a demencia esélyét.
Amerikában és Európában a 65 év felettiek körülbelül tíz százaléka, az afrikai és délkelet-ázsiai országokban pedig akár 45 százalékuk szenved vérszegénységben, ami jelentős hatással lehet a demencia kialakulására. Ez a szám a jövőben tovább növekedhet, emiatt várhatón háromszorosára ugorhat a demens betegek száma is.
A Neurology folyóiratban megjelent tanulmány tanúsága szerint a vérszegénységben szenvedők esetében 41 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia vagy Alzheimer-kór. A kutatásban 12 305, átlagosan 65 éves ember vett részt, akik kezdetben nem voltak demensek. Őket 12 évig követték nyomon, a követési időszakban pedig a résztvevők közül 1520 esetben alakult ki demencia, a betegek 6 százaléka, összesen 745 személy pedig vérszegény volt.
Nincsenek megjegyzések
Megjegyzés küldése