Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Mi történik, ha megiszod a savanyúság levét? Elmondjuk, jót teszel-e vele

Az őszi-téli időszakban az egészségmegőrzéssel kapcsolatos fórumok nem győzik hangsúlyozni, mennyire érdemes lenne vitaminokban gazdag savanyúságot, például savanyú káposztát fogyasztani immunerősítés céljából, kevesebb szó esik azonban arról, fel lehet-e használni valamire a savanyúságok levét.
Ha már megfordult a fejedben, hogy nem kellene kiönteni a levet, jól gondoltad, amellett ugyanis, hogy a sütés-főzés során is hasznát veheted - tökéletes kiegészítője lehet salátáknak, de akár pácléhez is adhatod -, az egészségedet is óvhatod, ha iszol belőle egy keveset.

Miért érdemes meginni?

Az egészségügyi és tudományos hírekkel foglalkozó MedicalDaily.com szerint a savanyúság levét, pontosabban a savanyú uborkáét nagyon is megéri meginni, hozzá kell tenni azonban, hogy ez az olyan változatokra igaz, amelyek tartósítószer-mentesen készültek, lehetőleg házilag.

A jótékony hatásokra számos példát említenek bizonyítékként, többek között a másnaposság megszüntetésének, valamint az edzések utáni regenerálódás elősegítését, a savanyúság levének ugyanis amellett, hogy csökkenti a dehidratáció mértékét, szerepe lehet az ásványi anyagok megfelelő szintjének helyreállításában is, többek között a benne található nátrium révén.

Mindemellett úgy vélik, izomgörcsök esetén is enyhülést nyújthat, a görcsoldó hatás miatt pedig - amit erről szóló cikkükben az ecethez kötnek - a premenstruációs szindróma tünetein is segíthet. Utóbbi kapcsán érdekesség, hogy enyhítheti a nők sós ételek iránti vágyakozását is, ami ilyenkor különösen jellemző lehet.

Hogy hat az emésztésre?

Előbbieken túl gyomorégés esetén is javasolják, annak ellenére is, hogy sokaknál az ecetes ételek kifejezetten felerősíthetik a tüneteket. Ha közéjük tartozol, semmiképpen se fogyaszd, vannak azonban olyanok, akiken kifejezetten segít, ami különösen igaz, ha a gyomorégést savas reflux okozza, az ecet ugyanis segít lezárni azt az utat, amin keresztül a sav a nyelőcsőbe jutna.

Ha szeretnéd kihasználni jótékony hatásait, akkor sem szabad azonban túl sokat fogyasztani a savanyú uborka levéből, nagy mennyiségben ugyanis könnyen okozhat gyomorbántalmakat, emésztési problémákat - megfelelő mennyiségben, kismértékben fogyasztva azonban serkentheti, javíthatja is az emésztést.

Így fogyaszd!

Napi fél-egy decinél ne fogyassz belőle többet, ha azonban ezt is kellemetlennek tartod, csupán egy-két kanállal adj belőle egy pohár vízhez, éppúgy, ahogy azt például az almaecettel is tennéd. Ha bármiféle panaszt tapasztalsz elfogyasztása után, ne alkalmazd a módszert!

Nincsenek megjegyzések