Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Az elnöklányból lehet az igazi first lady

A 180 centi magas, dekoratív, egykor modellként is dolgozó háromgyerekes üzletasszony, Ivanka Trump, a következő amerikai elnök nagyobbik lánya lehet az első olyan elnökgyerek, akinek komolyabb befolyása van, mint az elnök feleségének. Kiváló ellenpont az apjához képest: kellemes jelenség, sosem emeli fel a hangját, mindig összeszedett, és a liberális elittel is kiválóan megérti magát.
Ivanka Trump gyerekkori szobájának a falát fiúzenekaros matricák, Poison, Motley Crue és Bon Jovi poszterek díszítették, legalábbis így látható a Born Rich (Gazdagnak születni) című dokumentumfilmben. Akár teljesen átlagos lányszobának is nevezhetnénk az övét, ha nem lett volna egy felhőkarcoló 68. emeletén lévő giga-lakosztályban, pazar manhattani kilátással. Donald Trump és első felesége, Ivana Trump 35 éves lánya, a következő amerikai elnök legnagyobb lánya születésétől kezdve mesés gazdagságban, a figyelem középpontjában és paparazzikkal körülvéve élte az életét.

És ez a figyelem nem volt mindig csillogós, mindössze kilenc éves volt, amikor megjelent egy riporter az iskolai osztályterme előtt és arról érdeklődött, hallott-e már arról, hogy Marla Maples (Trump akkori szeretője, később második felesége) szerint még sosem volt senkivel olyan jó a szex, mint az apjával. Aznap derült ki ugyanis, hogy édesapja megcsalja az édesanyját az említett nővel, a szülei hamarosan el is váltak.

Rövid modell-karrier után dolgozni kezdett a Trump-birodalomban, 15 évesen már az egyik golfpályán vállalt munkát, aztán közgazdasági diplomát szerzett és egyre magasabbra tört. Saját divat- és ékszercéget alapított, és a Trump-birodalom alelnöki pozíciójáig vitte, ahol a cég ingatlanjainak és hoteleinek felügyelete a dolga.
Így talán nem is véletlen, hogy amikor augusztusban egy újságíró arra kérte Donald Trumpot, hogy nevezzen meg olyan nőket, akiket szívesen látna a kabinetjében, akkor egyetlen név jutott eszébe: a nagyobb lányáé, Ivankáé. A nő közel áll az apjához, és többször is nyilatkozta, hogy büszke Trumpként éli az életét. Pedig az apja nem mindig teszi könnyűvé a helyzetét, többször tett bizarr, szexuális tartalmú megjegyzéseket rá. Előfordult, hogy nyilvánosan azt mondta a saját lányára, hogy jó bula, máskor pedig azt, hogy ha nem lenne a lánya, akkor vele járna. Később erre Ivanka azt reagálta, hogy az apja csak viccelt, mert gyakran poénkodik azon, hogy rendszerint nála jóval fiatalabb barátnői és feleségei vannak.

Ivanka Trump népszerűsége abból a képességéből (is) adódik a New York Times szerint, hogy apja nyers stílusával szemben kiváló ellenpont: mindig tapintatos és nyugodt személyiség. Az üzletasszonyról ismerői úgy beszélnek, mint aki intelligens, kedves, soha nem emeli fel a hangját, határozott és fókuszált, kicsit olykor gépszerűen tökéletes, szemben az édesapjával, aki meglehetősen én-központú, hangos és olykor szétszórt, írja a lap. 

Ivanka Trump visszafogott személyisége, pókerarca egyfajta önvédelmi pozíció is, legalábbis a GQ-nak évekkel ezelőtt azt mondta, hogy celebgyerekként a reflektorfényben felnőve muszáj volt valamilyen szintű keménységet kifejlesztenie. „Ha nem tanultam volna meg ezt a leckét, akkor ma nem lennék elég erős” – fogalmazott.

A 35 éves Ivanka lehet az első elnöklány a modern történelemben, akinek komolyabb közéleti szerepe van, mint a first ladynek. Ugyanis apja jelenlegi felesége, Melania Trump mereven távol tartja magát a politikától, a választás óta mindössze egyetlen tévéinterjút vállalt, a közéleti eseményeket elkerüli és egyelőre még a Fehér Házba sem költözik be.
Elvileg nem politizál, gyakorlatilag mégis

Amikor Ivanka az édesapja megválasztása után összes testvérével interjút adott a CBS 60 minutes nevű műsorának november közepén, azt mondta, hogy elsősorban elnökgyerek marad, nem száll be a politikába, hanem tovább igazgatja a cég ügyeit. Apja elnöki pozíciójával összeférhetetlen a jelentős gazdasági befolyás, így a Trump-birodalmat Donald korábbi bejelentése nyomán a családtagok viszik tovább.

A hivatalos felállás tehát ez, de a gyakorlatban úgy tűnik, Ivanka Trumpnak jelentős politikai hatalma lehet majd, sőt, tulajdonképpen már van is. Nemrég ő is ott ült a fehér kanapén, amikor édesapja először tárgyalt jelentős külföldi vezetővel személyesen. A japán miniszterelnökkel találkoztak.

Utána Trump-kritikusok azonnal jelezték, nem szerencsés, ha a család privát bizniszét felügyelő üzletasszony belefolyik a politikába, pláne, ha azt profitszerzési céllal teszi. Hogy ezzel a szándékkal ült-e be Ivanka a japán miniszterelnökkel folytatott tárgyalásra, azt nem lehet tudni pontosan. De ahogy arra a New York Times cikke felhívja a figyelmet, a találkozóval egyidőben Tokióban az Ivanka Trump cég képviselői a Sanei nevű divatcégnek mutatták be éppen legnemesebb termékeiket, annak a cégnek, aminek a legnagyobb befektetője a japán állami fejlesztési bank. Ebből a szögből pedig irtó nehéz nem úgy nézni ezt a két eseményt, mintha a család egyik fejőstehenét marketingelték volna egy politikai találkozón, és ez finoman szólva is aggályosnak tekinthető. Ivanka Trump cége ugyanakkor azt nyilatkozta utólag, hogy a japán Saneivel már két éve folynak üzleti tárgyalásaik.

Az üzletasszony tehát máris próbálgatja a határait, hogy mi fér bele abba a szerencsés helyzetbe, hogy egyszerre lett a gazdasági és politikai hatalom szereplője hirtelen. Mindenesetre, már a családi 60 Minutes-interjúban is azt mondta, hogy bizonyos, neki fontos közügyekért – ha nem is hivatalos kormányzati pozícióból – de küzdeni akar, és a CNN december eleji értesülése szerint mégsem marad New York-ban, vagy legalábbis kétlaki életet fog élni, éppen házat keresnek férjével az elnöki hivatalnak is otthont adó Washingtonban.
Már a kampányban is voltak jelei, de az utóbbi egy hónapban még erősebben látszik, hogy saját magát egyfajta hídként pozicionálja a Trump-fób elit és a kormányzat között. Otthonosan mozog az egymástól hermetikusan elzárkózó konzervatív és liberális elitcsoportok között, egyik legjobb barátnője például a Clinton-házaspár egyetlen lánya, Chelsea.

Egy hónappal a választás napja előtt a férjével részt vett Aspenben a „Weekend with Charlie Rose” elnevezésű eseményen, ahol a New York Times szerint a megjelentek kilencven százaléka a Trump-gyűlölő liberális vezetők, Clinton-támogatók és a médiaelit képviselői közül került ki és a vacsorán fellépő komikus konkrétan Donald Trump-viccekkel szórakoztatta a közönséget. A jelenlévők szerint Ivanka kényelmetlenül érezte magát, de személyiségéhez híven állta a szimbolikus ütéseket.

Azonban nem pusztán protokolláris parádé az, amit apja politikai riválisai között csinál, hanem nekik tetsző és fontos ügyeket karol fel. A júliusi jelöltállító gyűlésen például az egyenlő bérezés és a szülési szabadság kérdéseiről beszélt, és ezek mellett különösen fontos neki a klímaváltozás kérdése – azé a jelenségé, amit az apja nemes egyszerűséggel kamunak nevezett. 

A Politico forrása szerint Ivanka Trump éppen azon mesterkedik, hogy kidolgozza, miként használhatja ki az elnökgyerekként rá irányuló figyelmet a neki fontos közügyek minél erőteljesebb tematizálására. A forrás szerint Ivanka Trump már stábot toboroz Washingtonban, akik a neki fontos ügyek mellett lobbiznak, míg ő tisztes távolból irányítja a szálakat. Nemrég a Hillary Clintont nyíltan támogató Brad Pittel is leült, akinek szintén a klímaváltozás a dilije, és eszmét cseréltek arról, hogyan lehet megmenteni a Földet a radikális klímaváltozásról.

Az viszont egyelőre nem tiszta, hogy miként fogja a politikai témáit vinni, ha közben a családi vállalkozást is vezetnie kell, és ráadásul a kormányzati és privát üzleti ügyek elkülönítése alapvető fontosságú.

Nincsenek megjegyzések