Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Előre tudható, kiből lesz a jó apa

Tudósok szerint a férfiak tesztoszteronszintje arról árulkodhat, hogy az illető mennyire jó apa.
A kor előrehaladtával a férfiak tesztoszteronszintje általában csökken, ami a szexuális életükre, de általában véve az egészségi állapotukra is hatással van. A Michigan Egyetem szakemberei Patty Kuo vezetésével ugyanakkor azt is megállapították, hogy a hormonszint arról is árulkodhat, mennyire lesz valaki jó szülő. Egy kísérlet során megfigyelték, hogy azoknak a férfiaknak, akik a gyereküket valamilyen szorult helyzetben látták, leesett a tesztoszteronszintjük - írja az Ötvenentúl.

Mindez egyfajta emocionális reakció a részükről, annak a férfinak, aki együtt érez gyermekével, csökken a tesztoszteronszintje, míg annak, aki nem, nő.

A Developmental Psychobiology című lapban közzétett kísérlet során 175 férfit kísértek figyelemmel, akiknek a párja a második gyermeküket várta. A férfiakat elkülönítették gyermeküktől, majd az apák képernyőn keresztül nézhették, hogy ez a helyzet milyen szorongást váltott ki a kicsikből, akik csak akkor nyugodtak meg, amikor ismét apjuknál lehettek. A vizsgálat kimutatta, hogy azok a férfiak, akik gyermekük aggodalmát és sírását úgy élték meg, mint egy üzenetet saját maguk felé, jobban együtt éreztek velük, és ennek következtében alacsonyabb lett a tesztoszteronszintjük. Ugyanakkor azokban, akik inkább idegesítőnek érezték gyermekük sírását, és azt érezték, hogy nem tudnak rajta segíteni, megemelkedett a tesztoszteronszint.

Egy másik vizsgálatot is elvégeztek az apákon, amely során három különböző játék használatára kellett megtanítaniuk gyermeküket, és azt figyelték, ki milyen türelmesen magyaráz, vagy ki az, aki ingerülten próbálja gyerekét instruálni. Miután minden eredményt összevetettek, a szakemberek azt találták, hogy akiknél korábban a szomorkodó gyermeküket látva a tesztoszteronszint nagyobb mértékben csökkent le, azok magyaráztak gyermeküknek a legtürelmesebben, azok voltak a legmegértőbbek. Az is kiderült, hogy általánosságban a lányos apák érzékenyebbek voltak, mint a fiús apák – írt az eredményekről a MediPress.

A kutatásban részt vevő dr. Brenda Volling ugyanakkor megjegyezte, hogy még csak most kezdik felderíteni a férfi nemi hormonok és az apaság közötti összefüggéseket, így a jövőben még bizonyára számos érdekesség fog kiderülni ezzel kapcsolatban.

Nincsenek megjegyzések