Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Fogágybetegséget is okozhat az inzulinrezisztencia

Az inzulinrezisztencia csak pár éve foglalkoztatja komolyabban a szakembereket, nem is csoda, hiszen számos bosszantó tünet hátterében bújik meg, ezen felül súlyos szövődményekkel is járhat - írja a Napidoktor.
Arról sokat hallani, miszerint meddőséget, menstruációs zavarokat, pattanásos bőrt és túlsúlyt okoz, ám friss tanulmányok szerint a fogágybetegség mögött is gyakran a magas inzulinszint áll. Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját kérdeztük a témában.

Mi az inzulin szerepe?

A hasnyálmirigy által termelt inzulin szerepe, hogy a glükózt a sejtekbe juttassa, így a cukoranyagcseréért, a szervezet energiaellátásáért felelős, továbbá részt vesz a zsírok, a fehérjék és a glikogén felépítésében. Az inzulin nagy hatással van a glükóz mennyiségére, hiszen ha megemelkedik az vércukor szintje, akkor azt visszaállítja a normál tartományba.

Viszont amennyiben valakinél gyakran, nagyobb mértékben megemelkedik a glükóz mennyisége – pl. egészségtelen életmód miatt-, akkor a szervezetnek egyre több inzulint kell termelnie kompenzálásként. Ennek hátulütője azonban egyrészt az, hogy a tartósan magas inzulinszint nagy károkat okozhat az egész szervezetben, másrészt a hasnyálmirigy a folyamatos munkában előbb-utóbb kifárad és kialakul a 2-es típusú cukorbetegség.

Inzulinrezisztencia leggyakoribb tünetei

Inzulinrezisztencia esetén a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, ezért a mennyisége megemelkedik, ami számtalan problémát okozhat. Az állapot legjellemzőbb tünete a túlsúly, a menstruációs zavarok, PCOS és a meddőség. Ennek oka, hogy IR fennállásakor a férfi nemi hormonok szintje túlsúlyba kerülnek a nőiekkel szemben, így férfias jegyek jelenhetnek meg (pl. zsíros, pattanásos bőr, hasi elhízás, hajhullás, fokozott szőrösödés). Sajnos a tünetek igen hétköznapiak, így igen könnyű átsiklani felettük, vagy a genetikát okolni a panaszokért, ezért sokan el sem jutnak az orvosig, csak ha már esetleg 2-es típusú cukorbetegséggé nőtte ki magát. A rizikót csak tetézi az is, hogy az IR olykor semmilyen tünettel nem jár, ezért az egyre növekvő inzulinszint némán teszi tönkre a szervezetet.

Fogágy problémákkal is összefügg

Legújabb kutatások szerint az inzulinrezisztencia provokálta tünetek az említettekkel még nem ér véget, ugyanis megfigyelték, hogy a probléma gyakran fogágybetegséghez is vezethet.

Egy dél-koreai és egyesült államokbeli tanulmányban az IR és a súlyosabb fogágybetegségek közti kapcsolatot vizsgálták, mely során a résztvevők ínyének állapotát és HOMA index-ét elemezték. A kutatók azt találták, hogy azoknál, akik súlyos paradontózisban szenvedtek, sokkal gyakoribb volt az inzulinrezisztencia jelenléte, mint azoknál, akiknél normál tartományban volt az inzulin mennyisége.

Ennek okát még vizsgálják, ám abban a legtöbb szakember véleménye megegyezik, hogy az IR-rel gyakran együtt járó nagyobb BMI miatt több gyulladást keltő anyag kering a szervezetben, ami természetesen nagy hatással van az ínyre is. Ráadásul, amennyiben már a vércukor szintjében is negatív irányú változások következnek be, akkor az állapotot csak súlyosbítja a fenyegető fertőzésveszély is.

Éppen ezért, amennyiben valaki súlyos, vagy vissza-visszatérő ínygyulladástól szenved, érdemes ellenőriztetnie az inzulin-és vércukor szintjét, ugyanis meglehet, hogy IR vagy cukorbetegség okozza a problémát.

Normalizálja inzulinszintjét és intsen búcsút az ínygyulladásnak

Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája szerint amennyiben bebizonyosodik az IR megléte, úgy fontos endokrinológushoz és dietetikushoz fordulni. A terápia ugyanis több síkon mozog, mivel az életmódváltáson túl (személyre szabott diéta, rendszeres testmozgás) gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Amennyiben a beteg az előírásokat betartja, úgy búcsút inthet az állandó gyulladásnak, a rossz közérzetnek, ráadásul az esetleges súlytöbbletétől is megszabadulhat!

Nincsenek megjegyzések