Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Teljes biztonsággal megelőzhető a méhnyakrák

Hazánkban évente körülbelül 1200-1400 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, ezek mintegy 1/3-a halálos kimenetelű. Az Európai Unióban évente 60 ezer nőnél állapítanak meg méhnyakrákot, és 30 ezer nő hal meg ebben a betegségben.
Világszerte a méhnyakrák a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb rákfajta, minden évben több mint 500 ezer nő betegszik meg és közel 240 ezer nő hal meg a betegség következtében. Leggyakrabban 45-50 éves korban diagnosztizálják, de ma már a huszonévesek körében sem ritka, kialakulásában szerepet játszik az aktív szexuális élet, és az ezzel együtt járó HPV fertőzés.

Az elmúlt évek szakirodalmi adatai azt mutatják, hogy a méhnyakrák az esetek 24-32%-ban olyan nőknél alakul ki, akiknek citológiai szűrése negatív eredményű. A rendszeres citológiai vizsgálat érzékenysége nem 100 százalékos, több apró hibalehetőséget is tartalmaz, így nem jelent teljes védelmet a méhnyakrák ellen. A méhnyakrákos esetek döntő többségét – kb 5% kivétel – a humán papillóma vírussal (HPV) való tartós fertőzöttség okozza, de magát a  HPV vírust a citológiai vizsgálat nem mutatja ki - írja a Napidoktor.

Magyarországon egy olyan komplex szűrést fejlesztettek ki MEDSERV+ néven, amely segítségével szinte teljes biztonsággal megelőzhető a méhnyakrák, ugyanis a MEDSERV+ kombinált szűrővizsgálat a lehető legkevesebb hibalehetőséggel vizsgálja a méhnyakrák kialakulásának okát, a HPV fertőzöttséget is. A Medserv+ teszt magában foglalja a Roche cobas HPV tesztet és Medserv citológiát, illetve szükség estén Cintec Pluszt is. A teszt egy szakmai koprodukció: két cég, két csapat együtt állít elő egy magasabb hozzáadott értékű vizsgálatot – ilyen komplex szűrés eddig nem volt elérhető Magyarországon.

Dr. Járay Balázs patológus, a Medserv+ alapítója szerint: “A magyarországi méhnyakrákos halálozási adatok 2-3-szor rosszabbak a nyugat európai -elsősorban a skandináv – országok hasonló adatainál: hazánkban évente 1000 körüli új megbetegedés és 400 körüli haláleset fordul elő. A riasztó statisztikán legradikálisabban a szűréseken való nagyobb résztvétellel lehetne javítani, de mivel a méhnyakrákos megbetegedések egyharmada olyan nőknél alakul ki, akik rendszeresen járnak szűrésre, így a szűrés metodikáján kellett változatnunk. A méhnyakrákok 95%-át a Humán Papilloma Vírus magas rizikójú törzsei okozzák, ezért a ma már általánosan alkalmazott citológiai szűrést ki kellett egészítenünk a HPV szűréssel is, így született meg a MEDSERV+ komplex szűrővizsgálat. A citológiai alapú szűrés 70%-os biztonsággal képes megtalálni a már fennálló rákot, vagy rákmegelőző állapotot, a HPV DNS alapú szűrés viszont 99 %-ban akkor is kimutatja az onkogén vírus jelenlétét, ha az még sejt szinten nem is okozott elváltozást. A MEDSERV+ szűrővizsgálat a citológiai vizsgálat és a HPV tipizálás kombinálása, a sejttani vizsgálattal egyidőben – optimálisan ugyanabban a laboratóriumban – megtörténik a HPV DNS teszt is, mi a két vizsgálat eredményét együtt értékeljük. Ha az együttes vizsgálat mindkét komponense negatív, a méhnyakrák kialakulásának kockázata szinte nulla.”

Nincsenek megjegyzések