Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Leggyakoribb bőrpanaszok

Belső egyensúlyod felborulását jelezhetik különböző bőrproblémák. Mi állhat mögöttük és mi a megoldás.
Ha zavarban vagy, vagy örülsz, elpirulsz. De vajon mi okozza a vörös foltokat, a kiütéseket, a viszketést? A bőröd nemcsak tested védőpajzsa, amely közvetlenül érintkezik a téged körülvevő világgal, hanem egy érzékeny jelzőrendszer is, amely megmutatja környezetednek, milyen folyamatok zajlanak le benned. A helyzettől függően elpirulsz, elsápadsz, megizzadsz, és ezeket a reakciókat nem tudod tudatosan irányítani. Ha szó szerint jól érzed magad a bőrödben, az meglátszik. Viszont ugyanígy megmutatkozik a testi-lelki egyensúly felborulása - írja az Ötvenentúl.

A bőr betegségeinek hátterében gyakran érzelmi okokat lehet felfedezni. A bőrgyógyászok és pszichológusok ma már kiállnak amellett, hogy a szellemi, lelki, testi állapot kihat a bőr állapotára, és a bőrbetegségek 80 százalékát egyértelműen érzelmi, pszichoszomatikus okokkal magyarázzák.

A bőrpanaszokat általában azok a körülmények váltják ki, melyek nyomasztanak, teherként nehezednek a válladra. Láthatóvá válik az arcon, a testen, hogy valami elromlott, hogy kímélned kell magad. A lelki harmónia megtalálásában segítenek a lazítótechnikák, mint például az autogén tréning, a jóga, a meditáció. A lelki gubancok kibogozásában jó szolgálatot tesz a pszichoterápia, amikor felismered a téged tudattalanul is nyomasztó körülményeket, tudatosítod az új viselkedési formákat, ezzel segítve a bőr tisztulását is.

Kiütés, bőrpír

Stressz következtében az érzékeny bőr természetes egyensúlya felborul. Erről legfőképpen az adrenalin és a kortizol hormon tehet, melyek stressz hatására növelik a faggyútermelést, amelynek nem kívánt következménye a pattanások kialakulása. Bár ezek a pattanások gyorsan el is tűnnek, mégis azt jelzik, hogy valami megvisel, nyomaszt.

Viszketés, ekcéma

A stressz kiválthat például a neurodermitiszt vagy endogén ekcémát. A neurodermitisz, vagyis a kínzó viszketéssel járó bőrpír részben pszichoszomatikus okokra vezethető vissza. Nem feltétlenül ajánlott a kortizontartalmú készítmények rendszeres használata, mert egyik gyakori mellékhatása a bőr elvékonyodása.

A neurodermitisz kezelésére ma már léteznek alternatív gyógymódok is. Fontos, hogy az ápolás az egyéni szükségletekre legyen szabva: előfordulhat, hogy a bőr különböző területeire különféle krémeket kell használni. Érdemes elmenni allergiaszűrésre is, hogy kiderüljön, nincs-e élelmiszerekkel szembeni túlzott érzékenység. Ha neurodermitiszben vagy a pikkelysömörben szenvedsz, a pszichoterápia is feltárhatja és orvosolhatja a háttérben húzódó lelki okokat.

Ha ekcémás a bőröd, szakíts időt a relaxációra, aludj sokat, kerüld a gyümölcssav-, illetve glicerintartalmú kozmetikumokat és szedj ligetszépe- vagy borágókapszulát.

Pikkelysömör

Ha pikkelysömöröd van, fogyassz minél kevesebb húst és sajtot, iktass be évente egyszer 2-3 hetes intenzív C-vitamin-kúrát, és amikor tudsz, menj a napra ősszel és télen is, persze megfelelő napvédelem mellett. Járj rendszeresen szaunába és rendszeresen végezz tisztító, salaktalanító kúrát! A sós, tengeri fürdők csillapíthatják a tüneteket.

Csalánkiütés, korpa

Amikor a viszketés, csalánkiütés krónikussá válik, az nem feltétlenül az allergia tünete, hanem inkább negatív érzelmi folyamatoké.

Korpásodást okozhat az immunrendszer zavara vagy allergizáló anyagok. A korpás bőrfelületet fényterápiával vagy az orvos által ellenőrzött UV-besugárzással lehet gyógyítani.

Nincsenek megjegyzések