Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Fedezze fel a kurkuma, mint „szuper-táplálék” hatásait!

Az olyan ételeket, amelyek sokféle pozitív hatással bírnak az egészségre jóval a tápértékükön túl is, „szuper-táplálékoknak” nevezzük. A kurkuma egy Délkelet-Ázsiában honos növény, amely egy igazi „szuper-étel”, jelentős gyulladáscsökkentő és gyógyító tulajdonságokkal, amelyeket csak mostanában fedeznek fel.
A krónikus gyulladás egy manapság elterjedt járványszerű betegség, amely a társadalmunkban megfigyelhető degeneratív betegségek egyik fő oka.  A kurkuma csökkenti a gyulladást és az oxidatív stresszt, ahogyan más gyógynövények is. 

A kurkuma a negyedik legfontosabb antioxidáns növény, kivételesen magas ORAC szinttel (159,277). Ezek az antioxidánsok hatásos moderátorai az oxidatív stressznek.

A kurkuma gyökér gazdag curcumioid polyphenol antioxidánsokban, amelyek jellemző sárga-narancssárga színét kölcsönzik.

A legfőbb curcuminoid a curcumin amely a kurkumának tulajdonított pozitív hatások nagy részéért felelős. A másik két curcuminoid a desmethoxycurcumin és a bis-desmethoxycurcumin.

A vércukorszint kiegyensúlyozatlansága és az inzulin rezisztens sejtmembránok kritikus tényezők a szervezet gyulladási folyamataiban. A curcumin bizonyítottan stabilizálja a vércukor szintet és visszafordítja a sejtbéli inzulin rezisztenciát az inzulin receptorok számának növelésével és a receptor inzulinhoz való kötődési kapacitásának javításával.

A curcumin aktiválja a PPAR-t is (peroxisome proliferator-activator receptor), amely a sejtmagban lévő receptor fehérjék egy csoportja, amely szabályozza a génexpressziót és modulálja a vérből felvett cukor mennyiségét és felhasználását. A curcumin a májra is kifejti hatását, csökkenti azon enzimek hatását, amelyek cukrot választanak ki a vérbe, mialatt növeli azon enzimek aktivitását, amelyek a cukortárolást segítik elő. Ezen mechanizmusokon keresztül a curcumin bizonyítottan lecsökkenti a vér glükóz és triglicerid szintjét diabéteszes patkány kísérletekben.

Amikor a vércukorszint elégtelenségei megfelelő szabályozás nélkül fordulnak elő, a glükóz és a funkcionális fehérjék keresztkapcsolatai jönnek létre. Ezek az új molekulák az Advanced Glycotyc Enzimek (AGE1s), amelyek károsítják a sejtmembránt, az életfontosságú enzim rendszereket és fenntartják a szervezet gyulladásos állapotát. A kurkumin meggátolja ezen veszélyes anyagok kialakulását és eloltja a gyulladásos „tüzeket”.

A kurkuma emellett a természetes sejtes antioxidánsok szintjét is növeli, mint a glutathione, a superoxide dismutase és a catalase. Ezek az enzimek, molekulák elengedhetetlenek az oxidatív stressz kezelésében. Minél magasabb ezeknek a szintje, annál kevesebb stressznek és károsodásnak lesznek kitéve a létfontosságú szervek. 

A kurkuma curcuminoidjai csökkentik a gyulladásban szerepet játszó anyagok szintjét, mint a prostaglandinok, citokinek, a TNF-alfa és az interlukin-6. Segíti a szervezet gyulladásos körből való kilépést és sejtszinten serkenti a gyulladáscsökkentő folyamatokat.

A fent közölt pozitív hatásokon keresztül a kurkuma öregedés elleni hatással is bír és növeli a fizikai teljesítményt. A fenti mechanizmusoknak köszönhetően a kurkuma visszafordítja a diabéteszt és javítja a vérerek rugalmasságát.

Ez stabilizálja a vérnyomást és javítja a kardiovaszkuláris működést. Sőt, a gyulladást okozó prosztaglandinok gátlásával hatásos fájdalomcsillapító és anti-tumor hatású. A kurkuma serkenti a véráramlást és csökkenti az agyi gyulladásokat, ezáltal javítja a kognitív funkciókat és megvéd a szenilitástól, az Alzheimer- és a Parkinson-kórtól és minden egyéb idegleépítő (neurodegeneratív) zavartól. Bizonyítottan gyorsítja a sebgyógyulást (vágás és égés esetén), emellett pedig csökkenti a gyulladásos bőrbetegségeket, mint a pikkelysömör és az ekcéma. 

Itt egy rendkívül ízletes módja annak, hogy több kurkumát vigyünk az életünkbe:

Gyulladáscsökkentő limonádé:

- 1 csésze frissen facsart citromlé (4-6 citrom)
- 4-6 csésze tiszta víz
- 1 kávéskanál őrölt kurkuma
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 csipet vulkanikus só (Himalája só)
- 1/2 kávéskanál folyékony stevia
- opcionálisan: 1 kávéskanál őrölt/friss gyömbér 

Egészségükre!

Nincsenek megjegyzések