Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Így változik meg a cukorbetegek élete!

A Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából több, az 1-es típusú diabétesz kezelésének szakértője gyűlt össze, hogy felhívják a figyelmet az 1-es típusú diabétesz egyre gyakoribb előfordulására, valamint a betegség kezelésének technológiai fejlődésére.
Egy új inzulinpumpát is bemutattak, amely innováció a hasnyálmirigy működését utánzó technológia területén. A technológia kifejlesztésének célja az volt, hogy a cukorbetegek jobban tudják ellenőrzésük alatt tartani vércukorszintjüket a hipoglikémiás (veszélyesen alacsony vércukorszint) epizódok megelőzésén keresztül. Ez a rendszer az első a világon, amely automatikusan leállítja az inzulin adagolását, amint az érzékelő alacsony cukorszintet jelez, és automatikusan újra is indítja az adagolást, amint a cukorszint emelkedő tendenciát mutat. A hipoglikémia –amikor a vércukorszint a normál szint alá esik – egy súlyos állapot, ugyanis ha nem kezelik, látászavart, szívdobogást, ájulást, sőt kómát, vagy halált okozhat. A világon minden hatodik másodpercben meghal valaki cukorbetegség miatt - írja a Napidoktor.

A cukorbetegség egy krónikus betegség, amely akkor alakul ki, ha a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy a szervezet nem tudja hasznosítani a termelt inzulint. Az inzulin a vércukorszintet szabályzó hormon. Az 1-es típusú diabéteszt az elégtelen inzulintermelés jellemzi, amelynél rendszeres inzulinadagolás szükséges. A cukorbetegség tünetei a túlzott mértékű vizelés, extrém szomjúság, állandó éhség, fogyás, a látás megváltozása és állandó fáradtság. Ezek a tünetek hirtelen is felléphetnek. Az 1-es típusú diabétesz kialakulásának okai ismeretlenek, ezért a tudomány mai állása szerint nem megelőzhető és nem is gyógyítható. Éppen ezért különösen fontos a betegség megfelelő kezelése, hogy egy cukorbeteg normális életet élhessen.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2014-ben a diabétesz világszintű előfordulása 9% volt a 18-nál idősebb korosztályban. A világon napjainkban 347 millió cukorbeteg él, ebből kb. 800 ezer Magyarországon. Míg a cukorbeteg felnőttek 90%-a 2-es típusú cukorbeteg, addig a diabéteszes gyerekek 90-95%-a 1-es típusú. Hazánkban nagyjából 45 ezer 1-es típusú cukorbeteg él, bár a pontos számot nem ismerjük, mivel a diabéteszes betegeket nem regisztrálják. Az 1-es típusú diabétesz tehát gyerekek körében gyakoribb, ráadásul évente kb. 250 új diagnosztizált eset fordul elő a gyerekek körében. „Ha az 1-es típusú cukorbetegség nincsen megfelelően kezelve, akkor 15 évvel is csökkentheti az élettartamot, míg a 2-es típusú cukorbetegség 5-10 évvel csökkentheti azt, ráadásul az életminőségen is ront. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy az egészségüggyel foglalkozó vállalatok olyan technológiákat fejlesszenek ki, melyek segítenek a betegeknek hatékonyan és szabadabban kezelni vércukorszintjüket, hogy ne csak élettartamuk, hanem az életminőségük is javuljon” – mondta Prof. Dr. Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, MTA doktor.

A diabétesz tehát óriási veszélyt jelent társadalmunkra nemzeti- és világszinten is egészségügyi, életminőség, valamint gazdasági szempontból. Évente 232 milliárd dollárt (68.000 milliárd Ft) költenek világszerte a diabétesz kezelésekre, és ez a költség 2025-re várhatóan 302,5 milliárd dollárra (88.500 milliárd Ft) fog emelkedni. Magyarországon a gyógyszerrel kezelt cukorbetegek közvetlen egészségügyi kiadása az OEP kiadásainak kb. 13%-a.

A diabétesz jelenleg nem gyógyítható, így a kezelés arra irányul, hogy a vércukorszintet a normális határértékek között tartsa, továbbá a tüneteket kontrollálja a későbbi szövődmények elkerülése érdekében. Ezt rendszeres inzulinadagolással lehet elérni inzulin tollal vagy inzulinpumpával.

Az inzulinpumpa egy kis elektromos készülék, amely akkora, mint egy kisebb mobiltelefon vagy egy pakli kártya. Az inzulinpumpában egy rekesz tárolja a tartályt, mely inzulinnal van feltöltve. A tartályból egy dugattyú mozgása révén az inzulin az infúziós szerelésen keresztül jut be a szervezetbe. Az infúziós szerelék egy bevezető eszköz segítségével szúrható be a testbe, és a kanülnek nevezett, közvetlenül a bőr alá helyezett vékony, rugalmas csövecskén keresztül továbbítja az inzulint. A pumpával az inzulin folyamatosan adagolható oly mértékben, amit a beteg tud kontrollálni. Ez annyit jelent, hogy a cukorbeteg nem ad magának rendszeresen injekciókat, hanem folyamatos vércukorszint ellenőrzés mellett a megfelelő mennyiségű inzulint adagolja a készülék a beteg beállításai szerint. Az inzulinpumpát felnőttek, tinédzserek, és (szülői felügyelet mellett) gyerekek is használhatják, akik 1-es típusú diabétesszel élnek. Nem mindenkinek feltétlenül a pumpa a megfelelő megoldás. „Az orvosnak olyan kezelést kell javasolnia a 1-es típusú diabéteszes betegeknek, hogy a jó anyagcsere kontroll mellett jó életminőséget, megelégedettséget és sikert hozzon párhuzamosan a depresszió, feszültségek kialakulásának elkerülésével. Gyakori hipoglikémiák esetén kifejezett figyelmet kell fordítani a beteg oktatására és használni kell a technológia segítségét: inzulinpumpát (CSII) és folyamatos cukormonitorozást (CGM) ahhoz, hogy jobb életminőséget biztosítsunk” – mondta Dr. Kocsis Győző, a Péterfy Sándor Utcai Kórház diabetológusa.

A most bemutatott forradalmi inzulinpumpát arra tervezték, hogy segítséget nyújtson a cukorbetegeknek a jobb cukorkontroll megvalósításában ezzel csökkentve a hipoglikémiás események kockázatát. Ez a rendszer az első a világon, amely felfüggeszti az inzulinadagolást, amint az érzékelő jelzi, hogy alacsony szintet ér el a vércukorszint, és újra elkezdi az adagolást, amint a vércukorszint emelkedik. E rendszernek része egy speciális érzékelő, amely pontosan, kényelmesen és folyamatosan monitorozza a cukorszintet. A Medtronic alapos mennyiségű kutatásra és a globális diabétesz közösség visszajelzéseire alapozva fejlesztette ki ezt a rendszert. Ez a diabétesz közösség ugyanis olyan egyszerű és kényelmes diabétesz technológiát igényel, amely segít nekik a jobb vércukorszint ellenőrzés elérésében és nagyobb szabadságot nyújt. Ezzel a hasnyálmirigy működését utánzó technológiával a vállalat olyan rendszert biztosít számukra, mely eleget tesz igényeiknek, valamint jelentős mérföldkőnek tekinthető a világ első mesterséges hasnyálmirigyének kifejlesztésében.

„A hipoglikémiás események sokszor mély, negatív nyomot hagynak bennünk, diabéteszes betegekben, amellett, hogy a gyakori hipoglikémiák hosszú távon komoly állapotromlást eredményeznek. Még akkor is lehetetlen az ébrenlét során előforduló hipoglikémiára mindig kellő időben és megfelelően reagálni, ha jó szenzorokkal rendelkezünk a hipoglikémiás tünetek felismerésében. Az alvás során jelentkező hipoglikémiával szemben pedig tehetetlenek vagyunk, s ez nagy félelemforrás. A fenti okok miatt nagy biztonságot nyújt nekem a MiniMed 640G pumpa SmartGuard funkciója (dinamikusan felfüggeszti és automatikusan újraindítja az inzulinadagolást)” – mondta Dr. Láng Barbara, 1-es típusú cukorbeteg, a MiniMed 640G pumpa használója.

A Medtronic víziója, hogy a diabétesz kezelést közös munkával alakítsa át a nagyobb szabadság és jobb egészség elérése érdekében. A vízió a mélyen gyökerező hit köré épült, hogy olyan megoldásokat tudjon a cég biztosítani, melyekkel a cukorbetegek folytatni tudják rendkívüli életüket.

„Az új inzulinpumpánkat használó betegeknek több előnyt is nyújthat a készülék: a beépített Bolusvarázsló funkció segít meghatározni a beadandó inzulin mennyiségét, figyelembe véve a szervezetben aktuálisan jelenlévő inzulinszintet, az elfogyasztandó szénhidrát mennyiségét és az aktuális vércukorszintet. A szülőknek már nem kell aggódniuk, és éjszakánként többször ellenőrizniük gyermekük állapotát; lelkes sportolók tovább folytathatják a versenyzést; diákok nyugodtan állhatnak vizsgáik elébe; az elfoglalt üzletemberek nyugodtan folytathatják munkájukat anélkül, hogy állapotukon kellene aggódniuk; a várandósság elé is nagyobb örömmel, kevesebb félelemmel nézhetnek a nők” – mondta Tamás Viktor, a Medtronic Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Nincsenek megjegyzések