Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Egyen tojást a jobb memóriáért!

A tojásban, csirkehúsban, marhamájban, szójában és búzacsírában lévő kolin B-vitamin fogyasztása patkányokban javítja a hosszú távú memóriát és a figyelem fenntartásának képességét.
A Nutritional Neuroscience and Behavioural Brain Research szakfolyóiratban publikált tanulmányukban a spanyol Granadai Egyetem, a venezuelai Simón Bolívar Egyetem és a brit York Egyetem kutatói a kolintartalmú étrendkiegészítők memóriára és a figyelemre gyakorolt hatásait vizsgálták a patkányokban vemhesség alatt, valamint felnőtt egyedekben - írja a HáziPatika.

Első kísérletükben a kutatók kolinnal táplálták a patkányokat a vemhesség harmadik szakaszában, hogy így állapítsák meg a vitamin memóriára gyakorolt hatását utódaikban. Az állatokat három csoportra osztották: az egyik kolinban gazdag, a másik standard, a harmadik pedig kolinban szegény étrendet kapott. Amikor utódaik elérték a felnőttkort, harmincat kiválasztottak közülük: tízet a kolinban gazdag nőstények utódai közül, tízet a kolinban szegény étrenden élő nőstények utódai közül, tízet pedig a standard étrenden élő nőstények utódai közül (kontrollcsoport).

Ezeket a felnőtt utódokat olyan vizsgálatoknak vetették alá, amelyekkel memóriájuk visszatartó képességét lehetett elemezni. 24 órával az után, hogy az összes állatnak mutattak egy tárgyat, mindegyik emlékezett rá, és ismerős volt számára. 48 óra múlva azonban a kolinban gazdag étrenden tartott nőstények utódai jobban felismerték a tárgyat, mint a standard étrenden tartott nőstények utódai, a kolinban szegény étrenden tartott nőstények utódai pedig egyáltalán nem ismerték fel a tárgyat.

A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy a születés előtti kolinbevitel javítja a hosszú távú memóriát a felnőtté vált utódokban. Második kísérletükben a figyelem fenntartásának képességét vizsgálták olyan felnőtt patkányokban, amelyek kolintartalmú kiegészítőt kaptak 12 héten át. Eredményeik azt mutatták, hogy a kolinban gazdag étrenden élő egyedek a standard étrenden élő állatokhoz képest jobban tudták fenntartani figyelmüket ismerős inger láttán, mint a kontroll csoport egyedei.

Nincsenek megjegyzések