Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Visszatérő álmok: mit jelentenek?

A legtöbb embernek vannak azonban olyan álmai, melyeket nem egyszer tapasztal meg életében.
Mit jelentenek ezek? Az álmok az ébrenlét órái alatt tapasztalt események, érzések, gondolatok "továbbélését" jelentik, így a témájuk épp olyan változatos, mint az életünk - írja a HáziPatika.

Kutatások szerint a felnőttek közel 75 százalékának vannak visszatérő álmai; a nőknél gyakoribb ez a jelenség, mint a férfiaknál. Az álom témája gyakrabban negatív, mint pozitív, és sokszor a rosszabb pszichés helyzettel vannak összefüggésben. A visszatérő álmok általában megoldatlan konfliktusokat, feszültséget keltő eseményeket, tapasztalásokat jeleznek az életünkben. A leggyakoribb visszatérő álmok között találhatjuk a zuhanást, azt, hogy üldöznek minket, hogy elkésünk egy számunkra fontos eseményről vagy vizsgáról, vagy azt, hogy elveszítjük a kocsink felett az uralmat.

A visszatérő álmok gyakran fiatal életkorban bukkannak fel először, de életünk során bármikor megjelenhet egy olyan álom-minta, mellyel utána többször is találkozunk. A visszatérő álomra jellemző, hogy a téma már rég nem aktuális, de az azzal összefüggő stressz igen: előfordulhat például, hogy még akkor is azt álmodjuk, hogy megbukunk egy vizsgán, amikor már rég lediplomáztunk. Ilyenkor ugyanis az érzelmek és a vágyak (vagyis a kudarctól való félelem és a siker iránti sóvárgás) ugyanazok lehetnek, még akkor is, ha vizsga helyett egy állásinterjú előtt állunk.

A szakemberek szerint a visszatérő álmok az életünkben lévő megoldatlan, feldolgozatlan problémákkal vannak összefüggésben, vagyis az álmok egy olyan dologra utalnak, mely folyamatosan foglalkoztat minket, ám amellyel kapcsolatban nem tudunk dűlőre jutni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy minden éjjel ugyanazt álmodjuk, sőt az is előfordulhat, hogy hónapok telnek el anélkül, hogy újra ugyanazt álmodnánk. A visszatérő álom fő motívuma azonban előjöhet egy stresszel teli időszakban. A motívum kisebb mértékben eltérhet, változhat.

Ha például valaki nehezen fejezi ki magát, vagy félénksége miatt nem tud kapcsolatot teremteni másokkal, gyakran álmodhatja azt, hogy nem tud beszélni, be van ragasztva a szája. Ha sikerül barátokat szereznie, az álom is "eltűnhet" az életéből. Ám ha egy új élethelyzetbe kerül (például egy új munkahelyre), ahol szintén ezekkel a gondokkal küzd, az álom visszatérhet.

A visszatérő álmok feljegyzése, elemzése, és a mögöttük álló konfliktus feloldása fontos feladat lehet a lelki egyensúlyunk visszaszerzése szempontjából: kutatások szerint a visszatérő álmok megfejtése jelentősen javíthat a lelkiállapotunkon.

Nincsenek megjegyzések