Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

A tátott szájjal alvás tönkreteszi a fogait

Ha eddig azt hitte, hogy a tátott szájjal alvás egyetlen veszélye, hogy alvás közben lenyel néhány pókot, akkor rossz hírünk van: fogai is tönkremehetnek miatta.
Egy kutatás most arra világított rá, hogy a tátott szájjal alvás legalább annyira rossz a fogainak, mint ha alvás előtt egy kis szénsavas üdítőt iszik. Ennek az az oka, hogy a szájon át való légzés kiszárítja a száj nyálkahártyát, nyál hiányában a szájüregben lévő savképző baktériumok túlzottan jól érzik magukat, és megváltozott kémhatás pedig szuvasodáshoz vezethet. Alapesetben a száj egészséges pH-értéke 7,7, ez a tátott szájjal alvóknál ez átlagosan 6,6, de 3,6-os értéket is mértek már. Hasonló hatás van annak is, ha lefekvés előtt egy pohár narancslevet vagy szénsavas üdítőt iszik - írja a Dívány.

Mindez elég rossz hír az asztmásoknak és az alvási apnoéban szenvedőknek, ugyanis ők általában a szájukon veszik a levegőt éjszakánként. És még egy elgondolkodtató adat: a felmérések szerint a férfiak harmada alszik tátott szájjal, míg a nőknek mindössze öt százaléka.

A módszer

Joanne Choi, az új-zélandi Otago Egyetem alváskutatója munkatársaival egy olyan szerkezetet fejlesztett ki, amit a fogakra lehet erősíteni és méri a száj pH-értékét. A kísérletben 10 önkéntes vett rész. A vizsgálati alanyoknak egyik éjszaka orrcsipesszel kellett aludni, hogy biztosan a szájukon keresztül vegyék egész éjszaka a levegőt, majd másnap csipesz nélkül. Ez volt az első olyan kísérlet, ahol nem kellett felkelteni a résztvevőket a savasság méréséhez. Ez azért fontos, mert így nem avatkoztak bele a szervezet természetes ritmusába, ráadásul folyamatosan tudták monitorozni a pH-szintet több napon keresztül.

Nincsenek megjegyzések