Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Megmutatjuk, miről árulkodik az arcbőröd!

Apró foltok vannak az arcodon? Vagy nagyobb, barnás foltok? Esetleg örökké piros az arcod? Jelentése van.

1. Fogamzásgátló tablettát szedsz vagy terhes vagy

A fogamzásgátló tabletta nagyszerű találmány, de összefüggésbe hozható a melasma nevű elváltozással: a bőr bizonyos részein túl sok melanin termelődik, ezért a bőr tónusa egyenetlenné válik, nagy, sötét, elszíneződött foltok keletkeznek az arcon. Sok minden okozhatja (napsugárzás, genetika, hormonális változások, bőrgyulladás, öregedés), de lehet, hogy a tabletta szedése áll a háttérben. Ugyanis olykor elegendő másfajta fogamzásgátló eszközre áttérni ahhoz, hogy az elszíneződés megszűnjön. Ez ekkor sem történik meg egyik napról a másikra, lehet, hogy egy-két évbe is beletelik. Másik lehetőség, hogy terhes vagy. Ugyanis a melasma gyakran jelentkezik terhes nőknél, ezért „terhességi maszknak” is nevezik. Ha emiatt alakul ki, a szülés után egy évvel már nyoma sincs - írja a Kiskegyed.

2. Gyakran iszol többet a kelleténél

Kipirulás és bőrpír gyakran figyelhető meg azoknak az arcán, állán, orrán és homlokán, akik rendszeresen isznak meg egy-két pohárka italt esténként. Ezen kívül elpattant hajszálerek, foltok és gennyes pattanások is kialakulhatnak a bőrön. Ez a rosacea nevű krónikus, gyulladásos bőrbetegség tünete, aminek pontos kiváltó okát nem tudni, de a gyakori alkoholfogyasztás egész biztos szerepet játszhat kialakulásában. Mint ahogy a túl fűszeres ételek fogyasztása, vagy a megerőltető edzés, a hideg vagy a túlzott stressz is. Tehát ha gyakran pirulsz ki, és a bőrpír sokáig megmarad vagy esetleg nem is tűnik el, tarts mértéket mindenben.

3. Túlzásba viszed a napozást, szoláriumozást

Biztosan tisztában vagy vele, hogy a napsütés öregíti a bőrt. A napsugarak hatására azonban nem csak a ráncok szaporodnak gyorsabban a kelleténél, a bőr pigmentsejtjei, a melanociták is túlzottan aktívvá válhatnak. Ennek következtében alakulnak ki a sárgás, barnás színű öregségi foltok – nem csak az arcon, de a dekoltázson, a kézfejen és az alkaron is. Ezek sajnos télen nem, vagy alig halványodnak. A túlzásba vitt napozás okozhat szeborreás keratózist is, amikor a bőrön barnás-szürkés színű, megvastagodott kinövés keletkezik. Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni az arcon megjelenő új anyajegyeket, vagy a meglévők alakjának változását, ami a melanóma jele. Ha ilyet tapasztalsz, azonnal menj kivizsgálásra, nehogy túl késő legyen.

4. Gyógyszeres kezelés alatt állsz

Bár a láz- és fájdalomcsillapító, valamint gyulladáscsökkentő gyógyszerektől egy csapásra jobban leszel, a bőrödre is hatással lehetnek: kiütések jelenhetnek meg rajta. Az epilepsziára szedett gyógyszerek és az antipszichotikumok pedig a bőr elszíneződését okozhatják. Igaz, ezek többnyire ártalmatlanok, és a kezelés befejezésével rendszerint a tünetek is megszűnnek. Ha bármi ilyesmit tapasztalsz, beszélj orvosoddal, keressetek másfajta gyógymódot.

5. Nagyvárosban élsz

A környezeti ártalmak, mint a szmog, a füst és a légszennyezettség ugyanolyan káros hatással vannak a bőrödre, mint az UV sugárzás: öregítik. Vagyis hamarabb ráncosodsz és a bőrödön pigmentfoltok keletkezhetnek. Ez különösen nagyvárosokban figyelhető meg. Nem kell elköltözni, de figyelj oda a bőröregedés megelőzésére, az arcápolásra, valamint az antioxidánsokban gazdag táplálkozásra.

Nincsenek megjegyzések