Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Beteg vagy, de nem tudod, mi az oka? Irány a fogorvos!

Számos betegség okát mutathatja egy fogprobléma, ami egészen addig rejtve marad, amíg a fogorvosod ki nem deríti, hogy góctünetről van szó. A helyzet némileg fordítva is igaz lehet, vagyis ha makacs és nehezen magyarázható panaszaid vannak, akkor lehet, hogy a szájüregben kell keresni a magyarázatot.

A fogfájás vagy ínybetegségek góctünetként is funkcionálnak. Amikor azt tapasztalod, hogy egy régóta tartó fogfájásod nem akar elmúlni, érdemes ellátogatni egy fogorvoshoz, hátha ő az, aki makacs betegséged végére pontot tehet.

Gyökérkezelés izületi fájdalmak esetén? Igen, lehet, hogy ez a megoldás!

„Amikor a fogunkkal nagyobb probléma van, akkor góctünetekről érdemes beszélni, mert például ízületi fájdalmakkal, vesemedence-gyulladással, fül-orr-gégészeti gyulladásokkal együtt járhat a fog megbetegedése, fájdalma. A betegségért azonban nem a fogak a felelősek, mert a fogak a szájüreg jól elhatárolt részében találhatók, ezért a nagyobb szervrendszerekre nem tudnak hatást gyakorolni. Mégis előfordul, hogy úgynevezett góctünetei vannak a páciensnek. Ilyenkor a szervek betegsége kihathat a fogakra, ezért alapos belgyógyászati kivizsgálás szükséges” – magyarázta dr. Magyar Krisztina, a Madenta fog- és szájbetegségekkel foglalkozó szakorvosa, aki hozzátette, ebben az esetben gyökérkezeléssel vagy foghúzással kezelhető a kialakult góc.

Vitaminhiány és vérszegénység - a fogakon is észlelhető

Ugyanakkor a fogunkra mégis fontos figyelni, mert más betegségek bevezető tünete sokszor megfigyelhető a szájüregben. Ilyenek például a vérszegénység, vitaminhiányok, vírusfertőzések. Ezeket egy szakember azonnal észreveszi és jelzi a páciensének.

„Ha sok letört, rossz fogunk van, vagy kiterjedt foghiányunk, és a rágóképesség is csökken, akkor úgynevezett állkapocs-ízületi fájdalmak léphetnek fel, például rágáskor erős fültájéki fájdalom, féloldali fejfájás, nyak-hátizom fájdalmak, szájzár jelentkezhet. Ezt fogpótlással rehabilitálni kell. Ugyan nem mutattak ki közvetlen összefüggést beteg fog és más szerv megbetegedése között, azért annyit meg lehet említeni, hogy például a krónikus ínygyulladás, fogágybetegség és a szív-érrendszeri megbetegedések között van bizonyított összefüggés. A megelőzés azonban a legfontosabb, ezért ajánlott a rendszeres fogkőeltávolítás és a kontroll” – mondta el a Life.hu-nak a doktornő.

A szűrések, fogászati vizsgálatok fontosságáról a Life.hu is beszámolt már.

"Néhány évtizede az emberek nagy része csak akkor ment fogorvoshoz, ha már nehezen bírta a fájdalmat – s ekkor csak a rossz fog eltávolítása, alapos tömése segített, vagy az ínygyulladás gyógyszeres kezelése. A legalább félévenként elvégzett fogorvosi ellenőrzés viszont segít még a kezdeti stádiumban felismerni és kezelni a problémákat, így elkerülhető a hosszadalmas, fájdalmas beavatkozások egy része is."

Arról is szó esett, hogy nemcsak a fogkő eltávolítása szükséges, de a fogkőminta súlyos betegségek kiszűrésére is alkalmas lehet.

"A szűrővizsgálatok általában félévente szükségesek, de ez egyénileg függ a páciens szájhigiénéjétől, a szuvasodás intenzitásától, a nyál összetételétől. Ezeket az orvos mindig összeveti, és beállítja az adott egyénre jellemző szűrések gyakoriságát. Szűrésekkor olyan gyorstesztek végezhetők, amelyek a caries fogékonyságot mutatják ki, vagy lézer luoreszcens fénnyel kezdődő szuvasodásokat detektálhatunk. A megelőzés nagyon fontos, ezért a fogkőlevétel alkalmával szűrjük a pácienst stomato-onkológiai szempontból (az esetleges rákmegelőző állapotokat is ellenőrizzük), illetve felhívjuk a figyelmét, milyen kezelésre kell jelentkeznie."

Forrás: Life.hu

Nincsenek megjegyzések