đŸ”„ Így kĂ©szĂŒl az ĂŒnnepi Wellington-bĂ©lszĂ­n: leveles tĂ©sztĂĄba burkolĂłzik a hĂșs


A leveles tĂ©sztĂĄba burkolt Wellington-bĂ©lszĂ­n tökĂ©letes ĂŒnnepi fogĂĄs bĂĄrmilyen alkalomra.


A Wellington-bĂ©lszĂ­n valĂłjĂĄban pofonegyszerƱ elven kĂ©szĂŒl: a minƑsĂ©gi, finom hĂșst leveles tĂ©sztĂĄba kell burkolni, Ă©s Ășgy kisĂŒtni. BĂĄr bĂ©lszĂ­nbƑl igazĂĄn elegĂĄns, ugyanezt a fogĂĄst pulykĂĄbĂłl is elkĂ©szĂ­theted. A bĂ©lszĂ­n elƑsĂŒtĂ©si ideje attĂłl fĂŒgg, mennyire ĂĄtsĂŒtve szereted.

HozzĂĄvalĂłk

    1 kg bĂ©lszĂ­n
    25 dkg gomba
    12 szelet olasz sonka (prosciuto)
    5 dkg vaj
    3 evƑkanĂĄl olĂ­vaolaj
    1 nagy csomag leveles tĂ©szta (37,5 dkg)
    1 dl szĂĄraz fehĂ©rbor
    1 teĂĄskanĂĄl kakukkfƱ
    sĂł
    bors
    kevĂ©s liszt a nyĂșjtĂĄshoz
    2 tojĂĄssĂĄrgĂĄja a kenĂ©shez

Elkészítés:

A bĂ©lszĂ­nt tedd egy nagy tepsire. SzĂłrd meg borssal, kend meg egy evƑkanĂĄl olĂ­vaolajjal, Ă©s 200 fokon sĂŒsd 15-20 percig attĂłl fĂŒggƑen, mennyire ĂĄtsĂŒtve szeretnĂ©d. Amikor kĂ©sz, hagyd szoba-hƑmĂ©rsĂ©kletƱre hƱlni, majd tedd a hƱtƑbe 20 percre.

AmĂ­g a hĂșs hƱl, a gombĂĄt vĂĄgd egĂ©szen aprĂłra, hogy durva zsemlemorzsĂĄhoz hasonlĂł ĂĄllaga legyen. AprĂ­tĂłgĂ©pet is hasznĂĄlhatsz, de vigyĂĄzz, ne legyen a gomba pĂ©pes. KĂ©t evƑkanĂĄl olĂ­vaolajat olvassz össze a vajjal, dobd rĂĄ a gombĂĄt, szĂłrd meg kakukkfƱvel, Ă©s pĂĄrold puhĂĄra. Amikor a levĂ©t elfƑtte, szĂłrd meg sĂłval Ă©s borssal, öntsd fel a borral, Ă©s Ă­gy fƑzd tovĂĄbbi tĂ­z percig, amĂ­g az alkohol is elpĂĄrolog.

Frissen tartĂł fĂłliĂĄbĂłl vĂĄgj le kĂ©t nagyobb darabot. Tedd Ƒket szorosan egymĂĄs mellĂ© Ășgy, hogy kicsit fedjĂ©k egymĂĄst, Ă©s fektesd rĂĄjuk a sonkaszeleteket. A sonkĂĄt kend meg a gombĂĄval, fektesd rĂĄ a kihƱlt bĂ©lszĂ­nt, Ă©s a fĂłlia segĂ­tsĂ©gĂ©vel tekerd fel. Csavard a fĂłliĂĄba, amilyen szorosan csak tudod, Ă©s tedd vissza a hƱtƑbe, hogy összeĂĄlljon

A leveles tĂ©sztĂĄt csavard le. Fektesd rĂĄ a sonkĂĄba tekert bĂ©lszĂ­nt. A tĂ©szta szĂ©leit kend meg vĂ­zzel elkevert tojĂĄssĂĄrgĂĄjĂĄval, majd Ăłvatosan hajtsd rĂĄ kĂ©t oldalrĂłl a hĂșsra. Nyomkodd le a szĂ©leket, Ă©s Ă©les kĂ©ssel, vigyĂĄzva, hogy a sonkĂĄt meg ne sĂ©rtsd, vĂĄgj nĂ©hĂĄny csĂ­kot a tĂ©szta tetejĂ©re. Tedd a hƱtƑbe legalĂĄbb egy ĂłrĂĄra, de akĂĄr egy egĂ©sz napot is ott tarthatod. EzutĂĄn 200 fokos sĂŒtƑben 20-30 perc alatt – megint attĂłl fĂŒggƑen, mennyire ĂĄtsĂŒtve szereted a hĂșst – sĂŒsd pirosra.

Nincsenek megjegyzések