Így készíts gyógyító gyomorkeserűt házilag


A reflux, az epebetegségek és más emésztési zavarok gyakori panaszok a felnőtt lakosság körében. Csak az epehólyagot érintő problémák a nők 20, a férfiak 10%-át érintik az országban, de átmeneti emésztési zavarokat a többség átélt már.

A visszatérő fájdalmak, a gyomorsavtúltengéssel járó maró érzés megkeserítheti a mindennapokat, de az emésztési zavarok, a puffadás és a székrekedés is elhúzódhat, kezelésükhöz fontos a megfelelő diéta, valamint a helyes étkezési szokások betartása, beleértve a kisebb adagokat és az esti nassolás kihagyását is. Az étrend mellett a gyógynövények ereje is rendkívüli szolgálatot tehet - írja a femina.hu.

A gyógynövények teaként gyorsan enyhíthetik a panaszokat. Gyomorégésre számos egyéb közt beválhat az édeskömény, a borsmenta, a kamilla vagy a citromfű, míg epebántalmakkal a gyermekláncfű, a mezei katáng és a cickafark is jó választás. Székrekedéssel a bodza- vagy a kökényvirág, súlyosabb esetben a mályvalevél vagy a szenna javasolt. A teák mellett sokan esküsznek a gyomorkeserűk hatására is.

A gyomorkeserű, azaz a bitter egy égetett szesszel készülő ital, amelynek lényege, hogy az alapalkoholban gyógy- és fűszernövényeket áztatnak, így idővel azok jótékony hatásai átkerülnek a kivonatba az ízükkel együtt. A kész ital a gyomrot megterhelőbb ételek után - esetleg előtte, aperitifként - fogyasztandó, támogatja, serkenti az emésztési folyamatot. Victoria Chown és Kim Walker Természetes orvosságok kézikönyve szerint a keserű íz nyelvre kerülésekor a vagus ideg üzenetet küld az agyba, ami láncreakciót indít be a gyomron át a májig és a hasnyálmirigyig, és megindul az emésztőnedvek kiválasztása. A keserű gyógyfüvek segítenek a táplálék lebontásában, fokozzák az étvágyat, megfelelő étkezés mellett növelik a gyomor komfortérzetét, gyomorégés, székrekedés ellen is beválnak.

A keserűket gyógyszerként régóta alkalmazzák, már Hippokratész receptjei között is megtalálható az alkoholos ital, amiben árpát és gyógynövényeket, fűszereket, mézet áztattak, hogy a nagy lakomák gyomorbántó hatását enyhítsék, igaz, ekkoriban főleg bor vagy sör volt az alap. A mai keserűk szesztartalma általában 15-től 40-50%-ig terjed, ami a felhasznált alapanyagtól is függ.

A nagyüzemi italokban többnyire finomszesz az alap, de házilag készítve egy íztelen vodka vagy egy kevésbé markáns pálinka is jó választás lehet, amiben néhány hét, esetleg egy hónap alatt kiázhatnak a gyógyfüvek, gyökerek, esetleg kérgek, gyümölcsök. Variáld tetszés és panaszok szerint a változatot. Néhány fix recepttel nem lőhetsz mellé.

Egyszerű gyomorkeserű

  • pitypang gyökere és/vagy levele
  • bojtorján gyökere és/vagy levele

Aromás gyomorkeserű

  • cickafark virága és levele
  • angyalgyökér
  • borókabogyó

Savanykás gyomorkeserű

  • friss gyömbérgyökér
  • grépfrúthéj
  • borbolya bogyója

Összehúzó hatású gyomorkeserű

  • borbolya bogyója vagy kérge
  • tölgyfakéreg

A felhasznált gyógynövények lehetnek frissek és szárítottak is, törd vagy őröld finomra őket használat előtt. A készítéskor egy 2,5-3 deciliteres üveget tölts fel lazán - háromnegyed részig - a növényrészekkel, majd színültig öntsd rá a vodkát. Zárd le, és dátumozd fel. Egy hónapig pihentesd, néha rázd fel, végül szűrd le az italt, és címkézd fel. Étkezések előtt vagy után fél teáskanállal fogyaszd. Terhesség, szoptatás ideje alatt nem szabad használni, ahogy gyomorfekély és 12 év alatti kor esetén sem.

Nincsenek megjegyzések