Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Hogyan tudja egyetlen szó tönkretenni a kapcsolatokat?

A szavak megihlethetnek vagy tönkretehetnek. Ezért válaszd meg jól őket!– Robin Sharma
Hogyan tudja egyetlen szó tönkretenni a kapcsolatokat?

Az emberek társas lényeknek teremtettek, ezért képesek a fokozatos kapcsolatépítésekre, a megfelelő személyek, barátok, ismerősök megválogatására, akikkel szívesen megosztanák életük fontos pillanatait. Ahogy az emberi kapcsolatok egyre fejlődnek, úgy válnak még bonyolultabbakká és személyessé, és ezekben a kapcsolatokban a szavaknak hihetetlen ereje van. Ha velünk még nem is történt meg, de bizonyára ismerünk olyan embereket, akiknek a kapcsolatunk egy nyelvbotlás, vagy egy meggondolatlan szó eredményeképp futott zátonyra - írja a filantropikum.

Természetesen nincsenek előre meghatározott szavak, amelyeket tilos lenne egymás fejéhez vágni, a lényeg az, hogy törekedjünk arra, hogy a legkevesebb fájdalmat okozzuk. A legtöbb vita forrása abból eredeztethető, hogy az embereknek nincs idejük egymásra, nincs idejük közös dolgokba kezdeni, közös emlékeket „gyártani”, mert egyszerűen túl elfoglaltak.

Vegyük csak például ezeket a mondatokat:

- „Bocsi, hogy nem vettem fel, mikor hívtál, de túl elfoglalt voltam.”
- „Ó ez nagyon jól hangzik, csak sajnos sok dolgom van.”
- „Szívesen kipróbálnám veletek azt a helyet srácok, de a gyerekek lekötnek.”

Első ránézésre egyszerűk, ártatlan mondatoknak tűnnek, pedig hosszútávon nem is hinnénk milyen romboló hatással bírnak. Nézzük meg kicsit ezt az „túl elfoglalt vagyok” jelenséget közelebbről is:

Mindenki elfoglalt…

Manapság tényleg mindenki mindennel próbál foglalkozni, munka, család, magánélet, és ezek, persze, hogy megterhelőek. De mit is jelent a szó szerinti „elfoglaltság”? Azt, hogy annyira be vagyunk táblázva, hogy csupán evésre, ivásra és alvásra jut ténylegesen idő, de ez nagyon ritka, szóval ha valami igazán fontos, akkor vegyük a fáradtságot, és szakítsunk egy kis időt annak érdekében, hogy a kapcsolataink megmaradjanak, mert jól tartja a mondás: az embernek arra van ideje, amire szeretné, hogy legyen!

Azt, hogy „túl elfoglalt vagyok” gyakran értelmezhetik úgy, hogy „ez nem olyan fontos”.

Felállítani a prioritásokat az életben elég nehéz feladat. Fenntartani az egészséges munka/magánélet arányát pedig még nehezebb. És a másik fejéhez vágott „nincs időm,” vagy „elfoglalt vagyok” mondatok az elutasítás érzését keltik az emberekben, amitől úgy érezhetik, hogy ők már nem is olyan fontosak, már nincs rájuk akkora szükség. Ezért ne hagyjuk, hogy ez megtörténjen, és ha nehezen is ütemezhető be, de szánjunk időt a másikra is.

És most nézzünk néhány tippet, hogyan tehetjük még jobbá a kapcsolatunkban a kommunikációt:

1. Fejtsük ki/ magyarázzuk meg, ha mégsem tudunk időt szakítani.

Vészhelyzetekben, ha nagy a sietség csak annyit mondunk, hogy „nem érek rá” és kész. Viszont, ha szépen kifejtjük, hogy most épp miért nem tudunk részt venni valamin, vagy találkozni, akkor a másik is könnyebben elfogadja, hogy tényleg nem azért nem mész, mert nem szeretnél, hanem mert tényleg nem tudsz.

2. Alakítsuk át a zsúfolt programjainkat.

Néha ténylegesen nem lenne szabad visszautasítanunk egy olyan személyt, aki már rég óta próbálkozik elhívni minket valahova. Nagyon jól fog neki esni, ha látja, hogy próbálkozunk időt szakítani a közös programra. Lehet, hogy meggyűjük a saját bajunkat, de cserébe valakit igazán boldoggá tehetünk.

3. Ejtsük meg a nagy és nehéz beszélgetést.

Ha valakivel tényleg már nem szeretnénk a kapcsolatot ápolni, mert nem igazán talál a szó, vagy bármilyen egyéb okok miatt, akkor merjünk a szemébe nézni és ezt elmondani neki. Ez rendkívül nehéz főleg azoknak az embereknek, akik messziről kerülik a konfliktust. De megérdemli az a valaki, hogy tisztán lásson, nem? Ahelyett, hogy tovább hitegetnénk, hogy nincs időnk, vagy nem érünk rá, közöljük vele szépen és udvariasan, hogy ennek itt most vége.

Nincsenek megjegyzések