Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Magas vérnyomást okozhat a zöldszemű szörny

Az emberek nagyon figyelnek az egészségükre. Próbálnak minden fertőzést, bacilust és vírust elkerülni, oltatják magukat, és tablettákat szednek. De van, amire nincs gyógyszer és észre se vesszük a közelgő bajt.

ma.hu - Vannak olyan betegségek, amelyekre a gyógyszerek hatástalanok, és nem is figyelünk rájuk. Ilyen a magas vérnyomás is, amit, ahogyan azt dr. Kapocsi Judit tanárnőtől, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistájától megtudhatjuk, végső soron kiválthatja nagyon sok minden, például a stressz, azon belül pedig akár a féltékenység is.

Nem is hinnénk, hogy az olyan egyszerű idegeskedések, amikkel minden nap találkozunk, mint hogy késik a vonat – végső soron hipertóniához is vezethetnek. „A stressz egy olyan folyamat, amely mögött fokozott szimpatikus idegi aktivitás feltételezhető. Ez tartós érösszehúzódást és gyorsabb pulzust is eredményez, amelyek egyaránt a magas vérnyomás kiváltói lehetnek, így értelemszerűen a stressz, vagyis korunk egyik leggyakoribb jelensége komoly szerepet játszik a hipertónia kialakulásában” – mondja dr. Kapocsi Judit.

A féltékenységtől is lehet?

Fura, de a zöld szemű szörny is okozhat komoly gondokat. Nem csak azért, mert rosszul érezzük magunkat a féltékenységtől, hanem azért is, mert hosszabb távon hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához.

„Az, hogy valaki mitől stresszes, nagyon egyedi dolog. Lehet a vizsgadrukk, lehet munkahelyi probléma, de lehet akár a féltékenység is a háttérben. A lényeg, hogy ha sokáig vagy rendszeresen fennáll ez a helyzet, vagyis az idegeskedést kiváltó ok, akkor az könnyen okozhatja a vérnyomás tartós megemelkedését, annak minden következményével együtt.”