Divat

Jelentkezz az ingyenes Aerobix oktatóképzésünkre. A részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot az ITT található jelentkezési lap kitöltésével.

Breaking News

Védd magad! - avagy praktikus tanácsok influenza ellen

Lesben áll, és arra vár, hogy lecsaphasson… 
Várja ezt a média is – szinte már nyár vége óta készülődnek a nagy bejelentésre, a világrengető rettenet kihirdetésére: „Elkezdődött az influenza-szezon”.

Vannak, akik a védőoltásra esküsznek – és jelentős hányaduk az oltás beadatása ellenére is beleesnek – vannak, akik a cseppjeikben hisznek, vannak, akik szerint minden évben át kell esni a fertőzésen – eltérőek a vélemények, de egyben mindenki egyetért: az immunrendszer megfelelő működése sokat segíthet mind a fertőzés megelőzésében, mind az esetleges legyőzésében. 

Mi következik ebből? 

Erős immunrendszer – erős védelem ...

Az immunrendszer a szervezet épségét biztosító védekező rendszer. Feladata a szervezet saját anyagainak eltűrése, a nem saját (idegen) anyagok felismerése és eltávolítása. Védekezik: a kívülről behatoló kórokozók (pl. mikroorganizmusok) ellen az egyed életét veszélyeztető sejtek (pl. daganatsejtek) ellen.

Az immunválasz során ezek felismerése és elpusztítása történik. 

Immunrendszerünk tudatos odafigyeléssel erősíthető, védő-óvó munkája segíthető.

Hogyan? 

ZÖLDSÉGET-GYÜMÖLCSÖT A TÉLI HÓNAPOKBAN IS! 

Friss, mirelit, vagy befőtt – teljesen mindegy, csak minél több kerüljön belőlük a tányérodra. Minél változatosabb, minél színesebb, annál hatékonyabb. Vitamin-, és ásványi anyag tartalmuk, rostjaik, antioxidánsaik nélkülözhetetlenek az immunrendszer optimális működéséhez

DOBD KI A CUKROT!

Hideg van, szürkeség, köd – ilyenkor gyakran elcsábulsz egy kis édesség láttán – megvigasztalandó önmagadat a zord körülmények miatt? Ne tedd!Kétszeletnyi sütemény mintegy 5 órára bénítja meg az immunrendszered működését – tálcán kínálva fel a szervezetedet a kórokozóknak. Készíts inkább gyümölcssalátát, innivalóként pedig nagyon finomak a különböző gyümölcsteák.

NYOMÁSS ALUDNI!

Védekező rendszerünk zavartalan működéséhez alapvető a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Ennek során újul meg a szervezetünk, regenerálódnak a sejtjeink.

LE A CIGIVEL, LE AZ ALKOHOLLAL!

Sokan próbálják a napi feszültséget alkohollal vagy cigarettázással oldani, nem gondolva arra, hogy ezzel milyen romboló folyamatokat indítanak el. Vitaminhiányt, gyulladásokat, mérgezéses állapotokat generálnak – gyengítve ezzel a szervezet ellenálló képességét.

KEZELD A STRESSZT!

Ne rágódj folyamatosan, ne aggodalmaskodj, engedd el a problémákat. Attól, hogy a nap minden percében idegeskedsz valamin semmi sem fog hamarabb vagy könnyebben megoldódni, csak Te leszel egyre gyengébb és sebezhetőbb. Lazíts, kapcsolj ki, meditálj, végy egy forró illatos fürdőt, lógj a barátokkal, vagy egyszerűen csak pihenj – a lényeg: kezeld a stresszt!

KI A SZABADBA!

A D-vitamin nélkülözhetetlen egészségünk megőrzéséhez. Hiánya számtalan bajt előidézhet – akár daganatos megbetegedéseket is. Ezért használd ki a napsütéses órákat – és tölts minél több időt a friss levegőn!

MOZDULJ MÁR!

A rendszeres testmozgás amellett, hogy segít javítani állóképességünket, karbantartja izmainkat, ízületeinket – javítja a vérkeringést, csökkenti a stresszt, fokozza az anyagcserét, ráadásul erősíti az immunrendszert is.

NE FELEJTS EL KEZET MOSNI! 

Az ember nem is hinné mennyi kórokozó telepszik meg a használati tárgyainkon. Egy szimpla bevásárlás során, az aprópénzen, bankjegyeken, kilincseken, bevásárlókocsikon, a hűtővitrinek fogóján, - hemzseghetnek a vírusok, baktériumok – s kezünkre átkerülve elég, ha megdörzsöljük a szemünket, vagy megfogjuk a megevésre szánt kiflinket – már be is juttattuk szervezetünkbe a fertőző kórokozókat. (Persze a közvetlen cseppfertőzéssel szemben már nehezebb a dolgunk – ha a közelünkben köhögnek, vagy „ránk tüsszögnek”, a levegőbe zúduló apró nyálcseppecskéket nehezen tudjuk kikerülni.) Ha nincs módunk kezet mosni – vigyünk magunkkal nedves törlőkendőt.

ÖLTÖZKÖDJÜNK MEGFELELŐEN! 

A megfázást közvetlenül nem a hideg okozza, hanem a hideg hatására hirtelen legyengült immunrendszer nem képes védekezni a kórokozók ellen. Ezért mindig az időjárási viszonyoknak megfelelően – rétegesen – öltözzünk fel, és különösen ügyeljünk a lábaink és a fejünk védelmére.

Nincsenek megjegyzések