Mikor kerülünk mélyalvásba?

Az alvásnál fontos a ritmicitás, vagyis, aki teheti, azonos időben keljen és feküdjön. A nem egyenletes alvás, a gyakori megébredés is okozhat problémákat, hiszen a mélyalvás hiánya hosszútávon az egészség károsodásához is vezethet.
Egy alvási ciklus nagyjából 90-120 percig tart, ez alatt 4 NREM és 1 REM fázis különíthető el egymástól. Ilyen ciklusból egy éjszaka alatt négy-hat fordul elő. Az éjszaka előrehaladtával a mély NREM fázisok hossza csökken, a REM fázisok hossza növekszik - írja a Napidoktor.

Az egyes fázisok jellemzői:

- NREM fázis: átmenetet képez az éber és az alvó állapot között, az álmosságérzet fokozódik. Az agyhullámok és az izmok aktivitása lassul.
- NREM fázis: könnyű alvási periódus, mely alatt a szemmozgás abbamarad, az agyhullámok tovább lassulnak, a szívritmus és a testhőmérséklet csökken.
- NREM fázis: rendkívül lassú agyhullámok jellemzik. A vérnyomás csökken, a légzés lassul.
- NREM fázis: a legmélyebb alvás fázisa, az agy a leglassabb hullámokat állítja elő. Szemmozgás nincs, de a végtagizmok még képesek a mozgásra. Ebben a fázisban a legnehezebb felébreszteni valakit. A 3. és 4. fázis alapvető a test energiájának helyreállításában, és ekkor szabadulnak fel a növekedési hormonok is.
- REM fázis: erős agyi aktivitás jellemzi, ekkor álmodunk. A mozgatóizmok átmenetileg lebénulnak.

Egy alvási cikluson belül a fázisok sorrendje szigorúan kötött, és a következőképpen alakul: 1-2-3-4-3-2-1-5, majd kezdődhet a következő ciklus. Az 5., vagyis REM fázisból a legkönnyebb felébredni, ez gyakran meg is történik néhány másodpercre (de erre nem emlékszünk). A sorrend olyannyira kötött, hogy ha például megpróbálunk valakit a 4. fázisban felébreszteni, az, mielőtt tudatára térne, gyorsan végigjárja a 3-2-1-5 fázisokat.

Ma már létezik olyan ébresztőóra, amely az alvó személy fázisainak nyomon követésével a kitűzött időpontot megelőző fél órán belül ébreszt az aktuális REM fázisban.

Szakács Zoltán, a Honvédkórház alvásközpontjának osztályvezető főorvosa  az M1 aktuális csatorna műsorában:

A főorvos felhívta a figyelmet:  fontos, hogy közvetlenül alvás előtt már ne egyenek az emberek, mert az étel megemésztéséhez sok energiára van szüksége a szervezetnek, és ne is sportoljanak, mert a mélyálomhoz a szervezetnek le kell hűtenie magát.

“Az emberek alvási szokásai ugyanakkor nagyon eltérőek, így csak akkor kell orvoshoz fordulni, ha az alvászavar már ébredés után is problémákat okoz. Ilyen lehet a fáradtság, a levertség, a depresszió “- mondta.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog